Radar · Mänskliga rättigheter

Öppen strid om abort på högsta nivå i USA

Demonstranter protesterar till stöd för abort utanför Högsta domstolen i USA i januari.

Högsta domstolens konservativa ledamöter vill se förändrade abortgarantier. Ett läckt utkast väcker raseri och visar tydligt på grundläggande och djupa motsättningar i USA.

Utkastet läcktes till nättidningen Politico. Dess äkthet intygades av HD:s ordförande John Roberts på onsdagen.

Innehållet i utkastet är sprängstoff i ett redan inflammerat politiskt läge i USA.

”Det är dags att hörsamma konstitutionen och lämna tillbaka abortfrågan till folkets valda representanter,” skriver HD:s domare Samuel Alito utkastet.

Enligt utkastet vill en majoritet av domarna omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad ”Roe mot Wade”, som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

HD:s beslut ”Roe mot Wade” har varit en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Omkullkastas beslutet av Högsta domstolen innebär det i princip att abortlagstiftningen hamnar på delstatsnivå.

Rasande president

President Joe Biden reagerade med återhållen ilska på uppgifterna.

– Om detta beslut står sig så står vi inför en omvälvande förändring, sade Biden på onsdagen när han skulle gå ombord på presidentplanet Air Force One.

Biden varnade för att grundläggande rättigheter som privatlivets helgd och äktenskapets form står spel. Han konstaterade att mycket kan hända innan ett beslut fattas, vilket beräknas ske om ungefär två månader.

Den sittande presidenten har inte mandat att kritisera Högsta domstolen och dess domare.

Men Biden sade samtidigt att om HD gör en helomvändning i abortfrågan så måste väljarna i USA se till att utse representanter i delstaterna ”som ställer sig bakom rätten (till abort) när USA går till mellanårsval i november”.

Biden riktar också blicken mot USA:s lagstiftande församling, kongressen, att lagstifta i abortfrågan. En ny lag skulle stå över ett beslut om aborträtten i HD. Men Biden konstaterade krasst att ett ett stöd för en sådan lag inte finns i dagens kongress – då den är splittrad mellan Demokrater och Republikaner.
Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, uttryckte sin avsky för förslaget, och sade att senaten ändå måste agera om HD antar utkastet.

HD:s ordförande, den konservative domaren John Roberts, valde i sin tur att vända sitt missnöje mot den som läckt uppgifterna. Något som tidigare knappt hänt i domstolens moderna historia. Roberts beordrade en utredning för att finna läckan.

– Detta förräderi mot domstolens förtroende var menat att underminera dess integritet. Detta kommer inte att lyckas, sade han samtidigt.

Vilket fick den demokratiske senatorn Elizabeth Warren att gå till attack mot Roberts:

– Vad som borde utredas är det faktum att sådana som nominerats till Högsta domstolen och som sagt att de ska upprätthålla lagen . . . gör en helomvändning vid första möjliga tillfälle.

Inskränkt aborträtt

Flera republikanskt styrda delstater har den senaste tiden inskränkt aborträtten. I Mississippi har abort efter 15:e gravidveckan i princip förbjudits och HD väntas i juni fatta ett beslut om lagen ska godkännas eller avslås.

Om den nya abortlagen i Mississippi får grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än ”Roe mot Wade”.

Av domstolens nio domare räknas sex som konservativa, alternativt så kallat bokstavstrogna gentemot den amerikanska konstitutionen. Tre domare, som anses vara liberala i tolkningen av grundlagen, arbetar på ett eget förslag.

De läckta uppgifterna från HD utlöste omedelbara protester i huvudstaden Washington DC och runt om i landet.

Fakta: Abortlagar i delstater i urval

Flera delstater i USA har nyligen skärpt eller vill skärpa abortlagen.
Abort efter 15:e gravidveckan är förbjudet i Mississippi. Lagen ska tas upp av Högsta domstolen i juni, som låtit den gälla till dess. Får den grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än den tidigare HD-domen ”Roe mot Wade” från 1973 – vilket redan gjorts på flera håll.
I Oklahoma förbjuds i princip alla aborter, om de inte görs för att rädda en kvinnas liv, enligt en ny lag. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse i upp till tio år och höga böter. Kvinnan som gör aborten kan inte fällas.
I Texas är abort förbjudet från sjätte veckan. Privatpersoner kan stämma någon som på något sätt hjälpt en kvinna att utföra en abort. Delstatens guvernör Greg Abbot arbetar för att det ska klassas som misshandel om föräldrar förser ett minderårigt barn med hormonbehandling.
Även Alabama, Idaho och Arizona har nyligen skärpt sina abortlagar.
Aborträtten har på olika sätt stärkts i Oregon, Colorado, Vermont, Maryland och Washington de senaste veckorna.
Källor: NPR, AP och The New York Times
TT