Radar · Arbetskritik

Kyrkostrejken växer – flera fack varslar om konflikt

Kommunals blockad inom Svenska kyrkan trädde i kraft i fredags.

Förra fredagen inledde Kommunal den första strejken någonsin på Svenska kyrkans område. Nu har flera andra fackförbund också varslat om stridsåtgärder.

I början av april varslade Kommunal om strejk i Svenska kyrkan efter att förhandlingar mellan facket och arbetsgivarorganisationen hade strandat. Enligt Kommunal handlar konflikten om att Svenska kyrkan har sagt upp det gällande kollektivavtalet, och krävt förändringar som skulle försämra arbetsvillkoren för de anställda.

Medlingsinstitutet gick då in för att medla mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Medlingen utvidgades sedan till att även innefatta flera andra fackförbund. Den 28 april lämnade medlarna en hemställan. Facken tackade ja, men inte arbetsgivarorganisationen. Dagen därpå startade Kommunals konfliktåtgärder, som bland annat innebär nyanställnings- och inhyrningblockad, samt strejk för vissa anställda.

I den här kyrkan, Uppenbarelsekyrkan i Hägersten, är det just nu oklart hur strejken kommer att påverka, säger kyrkoherden Christofer Wilson
I den här kyrkan, Uppenbarelsekyrkan i Hägersten, är det just nu oklart hur strejken kommer att påverka, säger kyrkoherden Christofer Wilson. ”Just nu är det ganska lite påverkan. Vi är inte med på listan över de församlingar som är aktuella för strejk-åtgärd, utan vi är bara aktuella för övertidsblockad än så länge, även efter 11 maj.  Som jag förstår det kommer de i första hand ta ut administrativ personal. Det är klart att det kommer att påverka, om det till exempel inte finns vaktmästare. Sedan har vi vår diakoni som jobbar mycket med de som är ensamma och daglediga. Det skulle slå extra hårt om man tog ut den sortens personal.” Foto: Britta Söderberg

Nu har även fackförbunden Vision, Akademikerförbundet SSR och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd varslat om stridsåtgärder, med start 11 maj.

– Ett varsel om konflikt är ingen lättsinnig handling men resultatet av att arbetsgivaren oväntat avvisat ett väl balanserat bud. Den skulden vilar nu tungt hos arbetsgivarna eftersom de sa nej till medlarnas bud, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande, Åsa Fahlén, till Skolvärlden.

Även fackförbundet Sveriges ingenjörer varslar om stridsåtgärder, från och med 12 maj.

– Vi ser det som helt orimligt att Svenska kyrkan skulle ha ett sämre omställningsavtal än övriga arbetstagare på arbetsmarknaden, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor, Sveriges ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Läs mer: 

Medlare utsedda efter hot om kyrkostrejk