Förra fredagen inledde Kommunal den första strejken någonsin på Svenska kyrkans område. Nu har flera andra fackförbund också varslat om stridsåtgärder.
I början av april varslade Kommunal om strejk i Svenska kyrkan efter att förhandlingar mellan facket och arbetsgivarorganisationen hade strandat. Enligt Kommunal handlar konflikten om att Svenska kyrkan har sagt upp det gällande kollektivavtalet, och krävt förändringar som skulle försämra arbetsvillkoren för de anställda.
Medlingsinstitutet gick då in för att medla mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Medlingen utvidgades sedan till att även innefatta flera andra fackförbund. Den 28 april lämnade medlarna en hemställan. Facken tackade ja, men inte arbetsgivarorganisationen. Dagen därpå startade Kommunals konfliktåtgärder, som bland annat innebär nyanställnings- och inhyrningblockad, samt strejk för vissa anställda.
Nu har även fackförbunden Vision, Akademikerförbundet SSR och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd varslat om stridsåtgärder, med start 11 maj.
– Ett varsel om konflikt är ingen lättsinnig handling men resultatet av att arbetsgivaren oväntat avvisat ett väl balanserat bud. Den skulden vilar nu tungt hos arbetsgivarna eftersom de sa nej till medlarnas bud, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande, Åsa Fahlén, till Skolvärlden.
Även fackförbundet Sveriges ingenjörer varslar om stridsåtgärder, från och med 12 maj.
– Vi ser det som helt orimligt att Svenska kyrkan skulle ha ett sämre omställningsavtal än övriga arbetstagare på arbetsmarknaden, säger Andreas Nyström, förhandlingschef offentlig sektor, Sveriges ingenjörer, i ett pressmeddelande.
Läs mer: