Radar · Politik

V: Miljardsatsning på klimatet kan ge 80 000 jobb

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill satsa miljarder på elnät, vindkraft, bostäder, transporter och stora infrastrukturprojekt som skulle skapa tusentals jobb.

Vänsterpartiet vill skapa 80 000 nya jobb med hjälp av partiets klimatinvesteringar.

Järvaveckan fortsätter med tal av partiledarna och i kväll är det dags för 
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

I morse höll hon pressträff för att berätta en nyhet.

– Jag ska hålla mitt Järvatal  i dag och det kommer att handla om jobben, jobben och jobben, säger Nooshi Dadgostar på pressträffen.

700 miljarder ska ge 80 000 nya jobb

I mars presenterade Vänsterpartiet sitt klimatpaket innehållande ett moratorium för det finanspolitiska ramverket, där de vill satsa 700 miljarder för investeringar i omställning under en tioårsperiod.

Partiet har räknat ut att de klimatinvesteringarna skulle ge 80 000 nya jobb i privat sektor.

Det skulle i sin tur leda till att dagens arbetslöshetssiffror på närmare åtta procent skulle pressas ned till 5,5 procent, vilket kan jämföras med regeringens prognos på 7 procent.

Bättre än sänkta arbetsgivaravgifter

Klimatinvesteringarna skulle bland annat skapa jobb för anläggningsarbetare, civilingenjörer och elektriker, enligt Nooshi Dadgostar.

– Det handlar om jobb för att bygga om Sverige för att få ned utsläppen. Det är jobb som har goda arbetsvillkor, stor facklig närvaro, kollektivavtal och det handlar om arbetstillfällen i hela landet, säger Nooshi Dadgostar.

Hon anser att det här är ett betydligt bättre sätt att skapa jobb på än genom till exempel sänkta arbetsgivaravgifter.

–  Att investera i klimatomställningen skapar bättre, mer välbetalda och tryggare arbeten än till exempel att sänka arbetsgivaravgiften som skapar väldigt, väldigt få jobb och väldigt, väldigt dyra jobb för skattebetalarna, säger Nooshi Dadgostar.