Radar · Politik

Kakabaveh kan avgöra regeringens framtid

Kenneth G Forslund, ordförande utrikesutskottet, riksdagsledamot (S).

Socialdemokraterna fortsätter att föra samtal med Amineh Kakabaveh för att försäkra sig om hennes stöd.

— Vi ska försöka nå en gemensam syn, säger S-toppen Kenneth G Forslund.
Kenneth G Forslund, ordförande i utrikesutskottet för Socialdemokraterna, har varit djupt involverad i samtalen med den politiska vilden Amineh Kakabaveh sedan i november förra året.

Han satt med när en debattartikel om hedersförtryck formulerades med henne och inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S), som en del i avtalet för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Avgörande röst

På tisdag röstar riksdagen om ett misstroende mot Johansson, som kan fälla hela regeringen. Andersson har sagt att hon avgår om ministern röstas bort.
Kakabavehs röst kan bli avgörande igen.

— Min uppgift i det här blir att fortsätta prata med henne nu när vi har möjlighet att göra det. Vi har inte haft möjligheten på några veckor, jag och hon, säger Kenneth G Forslund.

— Vi ska försöka nå en gemensam syn och bild på vad som har gjorts och vad som är möjligt att göra och naturligtvis vad konsekvenserna blir om man röstar emot Morgan och regeringen avgår. Det tror jag kanske inte är något som Amineh Kakabaveh är alldeles tilltalad av.

Flera krav

Kakabaveh, som tidigare hörde till Vänsterpartiet, ställde i november upp en rad krav för att ge Socialdemokraterna sitt stöd i en statsministeromröstning.
Bland annat skrevs en överenskommelse med partisekreteraren Tobias Baudin om relationen till kurderna i Syrien.

— Från vår sida är vi av uppfattningen att den (överenskommelsen) gäller. Det har varit lite diskussion om det de senaste veckorna. Amineh har varit lite missnöjd och tyckt att den inte fullt ut har genomförts.

Kenneth G Forslund, ordförande utrikesutskottet, riksdagsledamot (S)
Kenneth G Forslund, ordförande utrikesutskottet, riksdagsledamot (S). Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

— Hur ska jag formulera det här för att det ska bli bra och rättvisande? Det handlar om migrationsfrågor och kurder och där är vi inte överens om resultatet. Det är uppehållstillstånd och asyl.

Enligt Forslund handlar det om några fall där personer inte fått fortsatt uppehållstillstånd och utvisats. Men den diskussionen är knepig, säger han, eftersom prövningen är individuell och genomförs av myndigheter.

"Har uppfyllts"

En del i avtalet om att fördjupa samtalet med kurdiska PYD anser han har uppfyllts. Parter har setts för olika möten i Stockholm.

— Ja, det anser vi. Det är bland annat genom de här konferenserna där de olika politiska krafterna i självstyret har haft möjligheten att träffas.

En annan del i avtalet lyder: ”Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt”. Det uttalandet står socialdemokraterna fast vid, enligt Kenneth G Forslund

— Ja, bäringen på det är att vi tillämpar EU:s och FN:s terrorlistor och de här organisationerna finns inte med där. När då det lyfts att de borde vara terrorlistade, då pekar vi på att det är de inte utifrån FN-beslut och EU-beslut, därför är det inte aktuellt att vi skulle terrorlista dem.

Turkiet och Nato

Ställd inför frågan om man kommer att hålla fast vid överenskommelsen även om Turkiet kräver att den ska rivas upp för att släppa fram Sveriges Natoansökan, säger Kenneth G Forslund:

— Det är en hypotetisk fråga. Så vitt jag känner till är det heller inget de har lyft.

Samtidigt är avtalet svårt att riva upp, menar Forslund, eftersom möten har hållits, motioner har lagts. Det går inte att göra ogjort.

Han menar att frågan om vapenexport, som Turkiet fört fram som ett krav för att släppa in Sverige i Nato, inte varit uppe för diskussion i tidigare samtal med Kakabaveh. Inte heller de utvisningskrav som Turkiet lyft har diskuterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV