Radar · Miljö

Havsexpert om dumpningsstoppet: ”Protester lönar sig”

i oktober skulle dumpningen av förorenade massor utanför Skanör Falsterbo har återupptagits – men nu har planerna skrotats.

Planerna på att dumpa över två miljoner ton förorenat bottenslam utanför Skanör Falsterbo beskrevs av Michael Palmgren – chef på Naturum Öresund – som ”hål i huvudet”. 230 000 ton dumpades, men nu är planerna skrotade. Ett beslut han gläds åt.

Det satt långt inne men till sist gav de danska politikerna med sig. Något mer slam uppgrävt från hamnen i Köpenhamn ska inte dumpas utanför Skanör Falsterbo – två kilometer från skyddad havsmiljö. Orsaken till dumpningen var den konstgjorda ö som har börjat byggas i Köpenhamn. Men projektet har varit omtvistat, bland annat på grund av dumpningen av förorenat slam. Miljöminister Per Bolund skrev redan före projektet klubbades i juni i fjol, att danskarna behövde hitta någon annan plats.

Men projektet klubbades ändå igenom och i början av januari påbörjades dumpningen.

– Nu får det vara nog, sa då Michel Palmgren, verksamhetschef vid Naturum Öresund till Syre.

"Det är fantastiskt"

Det visade sig senare att de danska politikerna som skulle fatta beslut om projektet aldrig fick se brevet som Per Bolund hade skrivit, något Danmarks radio uppdagade i mars. Och förutom omfattande protester från både kommuner och medborgare på båda sidor sundet har de svenska myndigheterna fortsatt att rikta kritik mot dumpningen i samband med återkommande samråd.

I veckan ändrade sig till sist danskarna om att dumpa massorna. Under torsdagen fattades ett beslut om att istället lägga dem på samma plats som halvön ska byggas, något som kommer försena bygget med ett år. Men en som gläds åt beslutet är Michel Palmgren. Under våren har han rest både till riksdagen och danska folketinget för att informera om vad dumpningen skulle kunna innebära för den marina miljön.

– Det är fantastiskt, det visar att protester lönar sig men också att ge rätt information. Alla är inte mottagliga för protester, men med rätt argument fungerar det, säger han.

Fortsatt kritisk

Men även om dumpningen nu skrotas har Michael Palmgrens kamp inte upphört. Förhoppningen är att de folkliga protester han deltar i ska få politikerna på den danska sidan att helt ge upp bygget av den konstgjorda halvön.

– Jag är fortfarande oerhört kritisk. Framtiden har inte plats för sådana idiotiska projekt. Lynetteholm tar nästan tre kilometer av Öresunds grunda bottnar, områden som är oerhört viktiga. Vi människor, djur och växter klarar oss inte utan dem, säger han.

Något annat som gett upphov till kritik från svenska myndigheter har varit en farhåga att halvön ska kunna påverka tillförseln av syrerikt vatten till Östersjön. En oberoende utredning kom tidigare i år fram till att den påverkan skulle vara liten. Carl Lindqvist som är vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne skriver till Syre att frågan nu är utagerad från myndighetens sida, efter att man framfört synpunkterna om att det innebär en negativ påverkan på Öresund.

”Min uppfattning är att det inte kommer att ske någon förändring av placering eller omfattning på Lynetteholm för att förhindra reduktionen. Om man tittar på reduktionen enbart från Lynetteholm så är den mycket liten och påverkan den orsakar är inte uppenbar. Det är först kumulativt tillsammans med alla andra utfyllnader som har skett inom Öresund som det går att visa på en uppenbar påverkan,” skriver han.

Läs mer: 

Proteststorm mot danskt ö-bygge

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV