En del av de som har gjort sig skyldiga till krigsbrott i Syrien har kunnat ställas till svars i Europa. Nu förbereder sig Sverige på att kunna bidra på samma sätt i fråga om kriget i Ukraina. Det är viktigt att se till att alla pusselbitar som kan bidra till att skipa rättvisa i framtiden dokumenteras, menar Civil Rights Defenders chefsjurist John Stauffer.
Kriget i Syrien har nu pågått i över tio år. I de flyktingströmmar som har nått Europa har det funnits både offer och förövare. Några av dessa har kunnat ställas inför rätt och få upprättelse långt utanför Syriens gränser. Nu är förhoppningen att Sverige ska kunna bidra på samma sätt i fråga om de krigsbrott som kan ha begåtts i Ukraina. Tillsammans med en handfull andra EU-länder som också har tagit emot ukrainska flyktingar har Sverige öppnat vad som kallas för en strukturell förundersökning.
– Det är samma slags utredning som Sverige startade när det började komma flyktingar från kriget i Syrien. Då förstod man att det kunde finnas personer med viktig information och vittnesmål bland de som flydde. På samma sätt kan det finnas överlevare och vittnen till krigsbrott som begåtts i Ukraina bland de som flyr till Sverige och Europa nu. Det är en bred utredning där man samlar information som kan användas som bevis i framtida rättegångar, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, till Syre.
Tanken med dessa strukturella förundersökningar är att enklare kunna dela information med varandra och den Internationella brottmålsdomstolen.
– Det är en möjlig utveckling vi kan se i fråga om kriget i Ukraina: att förövare kommer att stå till svars i olika europeiska länder. Utmaningen i det här är att få tag på personerna som har begått de här brotten. Men exemplet Syrien visar att det här är möjligt, säger John Stauffer.
Fällande dom sätter standarden
I skrivande stund pågår det en rättegång i Tyskland där en syrisk läkare står åtalad för krigsbrott. Tidigare i år föll domen mot Anwar R, också i tyska Koblentz. Anwar R hade tidigare varit säkerhetsofficer inom den syriska regimen och under tiden på positionen gjorde han enligt den tyska domstolen sig skyldig till brott mot mänskligheten.
Eftersom det fortfarande är samma regim som sitter vid makten i Syrien kommer inga krigsförbrytare straffas inom landet. Gällande de ryska soldater som begår krigsbrott i Ukraina gäller samma princip. Den tyska tidningen Deutsche Welle kallade domen mot Anwar R som historisk, eftersom den sätter en standard framåt och visar vad som är möjligt att åstadkomma genom internationellt samarbete.
Bevisen måste dokumenteras nu, inte sen
Enligt John Stauffer kan civilsamhällesorganisationer som Civil Rights Defenders komma att spela en stor roll i dessa rättegångar. Något också branschtidningen Advokaten konstaterade i samband med den fällande domen mot Anwar R. Syre berättade i helgen om de båda advokaterna Yuriy Belous, som arbetar ensam, och Kateryna Petrova, som arbetar för organisationen Regional center for human rights, som sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina har ställt om sitt sätt att arbeta. Idag arbetar de på olika sätt med att dokumentera krigsbrott som kan ha begåtts av ryska soldater.
– Vi är inte där ännu men i framtiden måste vi undersöka hur vi skulle kunna använda dessa bevis i faktiska rättegångar, säger John Stauffer.
Den första rättegången om krigsbrott har redan genomförts. I förra veckan kom domen mot en 21-årig rysk soldat som skjutit en 62-årig civil man i ryggen. Domstolen i Kiev dömde honom till livstids fängelse. Det må ibland vara enklast att ta fast den som tryckte på avtryckaren, men det är inte alltid endast den enskilda soldaten som bär ansvar för brottet. Krigsbrott beordras ofta från högre uppsatta militärer eller tjänstemän. Därför är det viktigt att samla alla pusselbitar som finns i jakt på de som ofta beordrar brotten men sällan själva trycker på avtryckaren. Något som är svårt, men inte omöjligt. Något krigen i forna Jugoslavien är ett bevis på.
John Stauffer menar att de ukrainska styrkorna hittills har tagit relativt många krigsfångar. Något som gör det sannolikt att det kan bli fler liknande rättegångar – under lång tid framöver – i Ukraina.
– Det är en skillnad sett mot Syrien, eftersom det då fanns förövare i flyktingströmmen. Det är inte säkert att det blir så nu. Det är många ryska medborgare som har lämnat Ryssland sedan invasionen inleddes men det är av andra skäl, säger John Stauffer.
Civila är måltavlor
De brott som Yuriy Belous och Kateryna Petrovas organisation Regional center for human rights har dokumenterat hittills är ofta fruktansvärda. Men för att bevisa att det rör sig om krigsbrott krävs tydliga bevis, och inte minst i fråga om folkmord – som både Yuriy Belous och Kateryna Petrova menar att det kan handla om.
De allra flesta brott som både Yuriy Belous och Regional center for human rights har dokumenterat hittills involverar på olika sätt civila och civil infrastruktur – som enligt internationell lag ska vara skonade även mitt under brinnande krig. Ett par förstäder till Kiev – som Bucha och Irpin – har under kriget blivit välkända på grund av de brott mot civila som har begåtts där. Detsamma gäller för den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol, där många medier nyligen rapporterade om att man hittat 200 kroppar i en källare. Men långt många fler platser har drabbats av samma grymheter, enligt Yuriy Belous som har ägnat snart tre månader åt att resa runt i Ukraina.
– Vi ser hur ryska raketbeskjutningar och bomber tydligt drabbar civila mål. Det vi ser är krigsbrott i massiv skala från den ryska sidan, säger John Stauffer, och tillägger:
– Men det har också kommit rapporter om att ukrainska militären har begått övergrepp mot ryska krigsfångar. Det är viktigt att också de utreds. Om det är den ukrainska åklagaren eller Internationella brottmålsdomstolen som gör det återstår att se.
Är det jämförbart med de ryska styrkornas övergrepp?
– Det rör sig hittills om enstaka rapporter, men det har kommit filmer där man skjuter krigsfångar.
"Det är så Ryssland för krig"
Rysslands brutala sätt att föra krig på i Ukraina var – tyvärr – inte oväntat. Också där bär kriget i Ukraina likheter med kriget i Syrien – även om Ryssland aldrig har haft marktrupp i samma omfattning i Syrien. Där har man framförallt stöttat den syriska regimen från luften.
– Det förvånar inte mig att vi ser det här. Ryssland har varit involverade i Syrien och det är lite samma mönster som vi har sett där. När Ryssland förde krig mot Tjetjenien på nittiotalet var det också massiva övergrepp. Det är så de för krig: man är inte mån om att skydda civila utan attackerar dem istället. Det handlar om att skapa terror och att skrämma och försvaga motståndaren, säger John Stauffer.
Läs också: