Radar · Utrikes

Rysk rättegång för basketstjärnan Brittney Griner

Den 31-åriga Brittney Griner eskorteras till en domstol i utkanten av Moskva för att informeras om den kommande rättegången.

Tidigare i våras kunde Syre rapportera om hur den amerikanska basketspelaren Brittney Griner hölls häktad i Ryssland. I fredags inleddes den uppmärksammade rättegången, där Griner riskerar ett långt fängelsestraff.

Det var i februari som basketstjärnan Brittney Griner greps på en flygplats i Moskva, en vecka före Rysslands attack på Ukraina. Enligt ryska myndigheter påträffades då e-cigaretter innehållandes cannabisolja i Griners bagage.

Efter att ha suttit häktad i fyra månader påbörjades rättegången mot Griner i fredags. Hon åtalas för narkotikasmuggling, ett brott som kan ge fängelse i upp till tio år.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och ilska i USA, där man menar att gripandet är politiskt motiverat. Det finns även oro för hur den öppet homosexuella Griner behandlas givet den tuffa situationen för hbtq-personer i Ryssland.

Redan tidigare i vintras sa USA:s utrikesminister Anthony Blinken att USA står redo att bistå Griner med all form av hjälp som är möjlig. Hittills har dock försöken att få hem Griner till USA inte lyckats.

Griner hör till de största basketstjärnorna i USA och har vunnit både högsta ligan (WBNA) och dubbla OS-guld.