Krönikor

Religionen, jesus och demokratin.

Vem behöver frukta talibaner och ayatollor när vi har Supreme Court of The United States (Scotus)? När de beslutar något brukar det förr eller senare ge eko i europeisk debatt och de har betydligt större chans att lyckas med sina försök att göra västvärlden till allt som det var meningen att det inte skulle vara – ett fullbordat teokratiskt helvete. 
Man kan trösta sig med att om det är något som det amerikanska folket faktiskt är ense om så är det aborträtten. Men det är en klen tröst, det här beslutet är fattat av en minoritet inom det republikanska partiet – kristna domare tillsatta genom politisk korruption.

Vad Scotus har beslutat är i grund och botten inte ett abortförbud i sig. Egentligen är det något ännu värre, för vad de kom fram till var att många av de rättigheter som amerikaner tar för givna, saknar stöd i USAs konstitution. Besluten ska därför fattas i delstaterna. Det får förödande konsekvenser eftersom stater som Texas och Louisiana attackerar just de ändringar i grundlagen som under rekonstruktionen garanterade alla människor lika skydd enligt lagen – samma ändringar som avskaffade slaveriet.
När representanter för ”Grand Ol’ Party”, som republikanen Mary Miller, hyllade beslutet som en ”historisk seger för de vitas liv” slog hon huvudet på spiken. Det är ingen slump att über-nazistiska idéer om ”folkutbyte” droppar in i vad som förr betraktades som rumsren höger, samtidigt som man urholkar aborträtten.

Som alltid när det är fråga om religiösa extremister har deras kamp väldigt lite med religion att göra. Varken frågorna om abort eller preventivmedel var till en början särskilt viktiga för den kristna högern, och hur man än letar och letar kommer man inte finna ett enda ord om att USAs konstitution eller dess lagar är grundade på kristendomen. Enligt Tripolifördraget från 1791 är USA en sekulär nation.

Och det är en av orsakerna till att synagogor i Florida, Washington DC och New York nu reser motstånd och påminner om att USA har varit en sekulär nation sedan 1791 och att det är olagligt att ge kristna värderingar tolkningsföreträde. Enligt den mer sekulära judiska traditionen och deras tolkning av Talmud ska fostret betraktas som ”potentiellt liv” fram till födseln, inte som verkligt liv vid befruktningen. Enligt den senaste undersökningen av ’PEW Research centre’ ställer sig 83 % av USAs judar bakom fri abort.

Dessvärre har USA sedan länge avskaffat majoritetsstyret. Jesus råder enväldigt och som kronan på verket har Scotus nu beslutat att den federala miljöskyddsmyndigheten inte längre har rätt att reglera utsläppen av koldioxid från landets kraftverk. För att fullborda tragedin har de också gett delstaterna rätt att göra polisingripanden på de reservat som tillhör cherokee-nationen och har därför ogiltigförklarat first nations grundläggande rätt att själva utreda och lagföra brott på mark som folkrättsligt tillhör dem.
Det kommer att bli en lång och het sommar.

Jäklar vad det växer i rabatterna.

De är alldeles för få bin och fjärilar i år.