Radar · Djurrätt

Polisen: Bilister kör på djuren – och smiter

 Lodjur.

Polisen i Kalmar larmar om att man fått två fall av påkörda lodjursungar – där bilisterna smitit från olycksplatsen. Fall med smitningar i samband med viltolyckor är enligt polisen inte ovanligt – trots att det utsätter skadade djur för onödigt lidande.

Rådjur som lämnas lidande vid en vägren, eller annat vilt som skadats men som lyckas springa vidare. Viltolyckor är vanliga, och med dem även att bilister helt enkelt struntar i att larma. Trots att det egentligen är olagligt.

– Det sker egentligen dagligen, säger polisens presskommunikatör Evelina Olsson till TT.

Död i trädgård

Polisen i Kalmar har precis fått in två lite ovanligare fall som handlar om lodjursungar som lämnats åt sitt öde.

Den första olyckan inträffade dagen före nyårsafton utanför småländska Nybro, där en husägare ringt till polisen efter att ha hittat en död lodjursunge som misstänks ha blivit påkörd, i sin trädgård.

I det andra fallet hade uppringaren hittat en död unge utanför sin dörr i Förlösa utanför Kalmar. Även i det fallet finns misstankar om att djuret blivit påkört, uppger polisen.

I båda fallen har en eftersöksjägare kunnat konstatera att det rör sig om djur som körts på, berättar Evelina Olsson.

Måste märka ut

– Det handlar om att anmäla – och det skyndsamt, uppmanar hon nu alla bilister.

Den som kör på ett djur ska ringa polisen, ställa ut en varningstriangel och dessutom märka ut platsen där olyckan skett. Det gäller även om djuret inte är kvar på plats, säger Evelina Olsson.

– Här handlar det om – även i de fall djuren springer vidare – att undvika onödigt lidande.