Radar · Utrikes

Oberoende redaktion tackar för sig i Hongkong

Säger tack och hej.

Medarbetarna på en av Hongkongs populäraste nyhetssajter har gjort sin sista arbetsdag då redaktionen stängde på måndagen. Arbetet kan inte längre fortgå, på grund av rädsla för repressalier.

– Journalister är också människor som har familj och vänner, säger Citizen News medgrundare Chris Yeung.

Med sina fler än 800 000 följare i sociala medier var den gräsrotsfinansierade och oberoende Citizen News en av de mest uppskattade nyhetssajterna. Citizen News är det tredje mediebolaget som avslutat sin verksamhet under den senaste tiden.

Grundaren Chris Yeung understryker att de inte är föremål för något polisingripande men att de ändå har bestämt sig för att stänga på grund av det rådande medieklimatet och den krympande pressfriheten. Det känns inte längre säkert att arbeta vidare, uppger Yeong enligt AFP.

– Kan vi arbeta med ”säkra nyheter”? Jag vet inte ens vad som menas med ”säkra nyheter”, sade chefredaktören Daisy Li på en presskonferens.

Frispråkig tabloid gick under

I en offensiv från Peking har bland annat en polisräd gjorts mot The Stand som tvingades lägga ned nyligen. Även den frispråkiga tabloiden Apple Daily har gått under efter att tillgångarna frysts och personer med nyckelpositioner gripits.

Hongkong har tidigare haft relativt stor pressfrihet, men den kontroversiella säkerhetslagen som Kina drev igenom förra året har inneburit kraftiga begränsningar av pressfriheten.

Ta hand om er egen smutsiga byk

Statsstyrda tidningen Global Times välkomnar Citizen News beslut om nedläggning. Och i en frän kommentar ger Yonden Lhatoo, på statliga South China Morning Post, sin syn på pressfriheten i väst – som han anser vara ”moraliskt bankrutt” med hänvisning till att Wikileaksgrundaren Julian Assange sitter i brittiskt fängelse.

”Spola ned era egna exkrementer innan ni börjar läxa upp oss om sanitet”, säger han enligt AFP.

En sista oberoende spillra

I samband med att Citizen News försvinner finns det därmed bara en liten spillra av oberoende nyhetsmedier kvar, nämligen Hong Kong Free Press och Initium, som flyttat sitt huvudkvarter till Singapore men fortfarande har kvar anställda på plats i Hongkong.

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

TT
Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress den 30 juni 2020 och sägs ha som syfte att ”skydda rikets säkerhet”.
Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.
Lagen har fördömts av en lång rad länder samt EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.