Energi · Mat med Jenny

Julmaten är äntligen slut – börja året med vegansk kålpudding

Kålpudding och kåldolmar ligger verkligen i tiden tillsammans med lingon och pressgurka.

Få saker går upp mot klassisk, svensk husmanskost. I en värld av spännande matkulturer är det ibland bara en enkel kålpudding som lockar mest. Med potatis och brunsås givetvis. Syre har recept på en vegansk variant.

2 buljongtärningar med umamismak
4 dl växtgrädde
2 tsk sojasås
3 msk valfri gelé (till exempel röda vinbär)
svartpeppar

Rör samman och koka ihop alla ingredienser. Smaka av med lite svartpeppar. Plantis matlagningsgrädde passar extra bra till såser, eftersom den är lite tjockare än många andra.

Kålpudding

6-8 portioner

500 g formbar veganfärs
8 hg vitkål
rapsolja
2 tsk salt
2 msk sirap

2 gula lökar
2 dl grötris
en buljongtärning
1–2 dl grönsaksbuljong
1 tsk kryddpeppar
potatis för 6–8 personer

Tina färsen i någon timme om du valt en fryst variant. Hacka vitkålen och stek den i olja på medelvärme tills den blir mjuk och fått lite färg. Smaksätt med salt och sirap. Hacka och fräs löken.

Koka riset enligt förpackningen tillsammans med en tärning grönsaksbuljong. Lägg den tinade färsen i en bunke. Tillsätt ris, lök och kryddpeppar. Krama ihop smeten och tillsätt buljongvätska tills allt blivit en fast smet.

Sprid ut hälften av vitkålen i botten av en ugnsfast form. Fortsätt med färsblandningen och platta till den med en stekspade så att den känns fast. Sprid ut resten av kålen. Grädda i ugn i 175° i 20–25 minuter.

Servera med potatis, brunsås, rårörda lingon och pressgurka.