Radar · Mänskliga rättigheter

Institutet för mänskliga rättigheter på plats

Tidigare FN-diplomaten Anders Kompass vikarierar som direktör för den nystartade myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter.

Sedan den 1 januari 2022 har Sverige ett institut för mänskliga rättigheter. Myndighetens syfte är att främja och skydda de mänskliga rättigheterna på nationell nivå.

Institutet för mänskliga rättigheter får sin hemvist i Lund och i uppdraget ingår bland annat att ”följa, undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och förverkligas i Sverige”, och att lämna förslag till regeringen om eventuella åtgärder på området.

– Det nya institutet för mänskliga rättigheter kommer spela en väldigt viktig roll för att främja och försvara de mänskliga rättigheterna på nationell nivå. Det är glädjande att verksamheten nu kan starta, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande från regeringen.

Institutet ska inte pröva enskilda klagomål om kränkningar av de mänskliga rättigheterna, utan basen för arbetet är svensk grundlag och de internationella förpliktelser om mänskliga rättigheter som Sverige förbundit sig att följa.

Kräver kontinuerligt arbete

FN har vid upprepade tillfällen de senaste åren anmärkt på brister när det kommer till hur Sverige efterlever lagar och konventioner om mänskliga rättigheter, och även avsaknaden av en oberoende institution för MR-frågor har kritiserats. Vikarierande direktör för myndigheten är Anders Kompass som har en bakgrund inom just FN.

– De mänskliga rättigheterna har under senare år kommit att ifrågasättas i flera sammanhang, i Europa och på andra håll. Ett kontinuerligt arbete måste bedrivas inom varje land för att rättigheterna i de internationella konventionerna ska försvaras och förverkligas nationellt och verkligen fungera som ett skydd för den enskilda människan, säger han i ett pressmeddelande.

Rekrytering av en ordinarie direktör påbörjas under året och institutet presenteras mer utförligt vid en presskonferens den 20 januari.

Läs mer:

Civilsamhället välkomnar det nya institutet för mänskliga rättigheter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV