Krönikor

Gott nytt år – här är 2021 i back/skrattspegeln

Så har det gamla året lagt sig för att dö. Det finns en del att fundera över. Till exempel om det var talmannen eller talmannens fru som bakade kaffebröd till talmansrundorna de gånger det bjöds på hembakat?

Sen finns det förstås viktigare saker att se tillbaka på i en backspegel som har drag av skrattspegel.

Bisarrt 2021: Nationen Sverige har en befolkning på 10 miljoner men intensivvården betecknas som överbelastad om fler än 100 behöver vård.

Fånigt 2021: Elpriset i det stora kärnkraftslandet Frankrike är mycket högre än i Sverige – ändå hävdar en del att vi ska bygga mer kärnkraft för att få ner elpriset …

Glömska 2021: Moderater kritiserar bensinpriset trots att bensinpriserna aldrig varit så höga i relation till genomsnittliga löner som 2012 då Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister.

Historieförfalskning 2021: Riksdag, kungahus och regering firade att ”demokrati infördes för 100 år sedan” trots att de som fick socialbidrag – mest ensamstående mödrar – inte fick rösta förrän 1945 och romer först 1959.

Luring 2021: Cementas ägare Heidelberg Cement har cementtillverkning etcetera på cirka 2 500 platser i 40 länder med en årlig omsättning på cirka 120 miljarder kronor. Ändå lyckades de ge bilden av cementkaos om grundvattnet på Gotland skulle skyddas.

Nejsägare 2021: Försvarsmakten fortsätter att stoppa vindkraft till havs till skillnad från snart sagt alla andra länders försvarsmakter.

Kulturmiss 2021: Ngũgĩ wa Thiong’o fick inte Nobelpriset i litteratur.

Skydd 2021: Redan i maj varnades för att det snart skulle finnas fler munskydd – oftast av polypropen – än maneter i Medelhavet. Homo sapiens har talat.

Fastnade 2021: Det enorma containerfartyget fastande i Suezkanalen och i svenska tidningar kunde i krigsrubriker läsas att sommarens utemöbler riskerade att inte hinna fram till semestern. Hur skulle det gå med grillkvällarna?

Godis 2021: Sverige fick en statsminister som formulerar sig så den som lyssnar begriper vad som sägs. Kan vara en farlig strategi.

Vulgo 2021: Ebba Busch.

Mental kollaps 2021: Per Bolund levererade med lyckligt leende – och i egenskap av såväl Miljöpartiets språkrör som miljö- och klimatminister –reklam för en eldriven snabbgående motorbåt, med jättebatteri, för 800 000 kronor.

Maskavtagning 2021: Sossarna meddelade efter det att MP lämnat riksdagen att fler gruvor ska öppnas, kärnavfall gömmas i berget och att papperslösa ska jagas mer aktivt.

Retorik 2021: Försvarsmakten lade ut en Youtube-serie på temat ”NÄR kriget kommer”. Retoriskt räckte inte det tidigare ”OM kriget kommer” för att hetsa fram mer pengar till militären …

I övrigt kan konstateras:

Allsvenskan 2021: Ingen borde vunnit.

Guldbagge 2021: Gräsgrön guldbagge utsågs till årets trädgårdskryp. Uppträder i glänsande grön skrud och rör sig lite sävligt på livets scen. 

Privatlycka 2021: Upptäckten att jag kunde röra på tårna efter att på julafton stupat baklänges i en trappa med ryggraden före.

God fortsättning! Glöm inte att hoppet är större än hotet – under förutsättning att vi inte hoppar i galen tunna. I galen tunna lär vi nämligen fortsätta att konsumera sönder planeten fast på ett ”klimatsmart” sätt.

Begreppet ”omställning” hörs hela tiden …

Begreppet ”omställning” har kapats av dem som inte fattar att det också krävs omtanke.