Radar · Inrikes

Kraftig uppgång av vaccinerade i Järva

En vaccinationskampanj i Stockholm som rullade ut för en vecka sedan har fått fler i Järvaområdet att vaccinera sig.

Antalet personer som tog sin vaccinspruta mot covid-19 ökade kraftigt på bara en vecka i Stockholmsområdet Järva efter en ny satsning, uppger Region Stockholm.

På en vecka ökade antalet personer som vaccinerade sig mot covid-19 med 28 procent i Stockholmsområdet Järva, dit stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta räknas. Stadsdelen har omkring 90 000 invånare och under vecka 3 valde 2 681 av dem att vaccinera sig. Veckan därpå uppsökte 3 437 personer en vaccinstation.

Ökningen på 28 procent kan jämföras med hela regionen, där ökningen var omkring två procent under samma period.

Ökningen kommer sedan kampanjen ”Hela Stockholm mot pandemin” drog igång, med start just i Järva, uppger regionen. Kampanjen ska helt enkelt få fler att vaccinera sig genom att stadsdelar i områden där vaccinationstäckningen är låg samarbetar med föreningslivet och civilsamhället för att stärka synligheten och öka kunskapen om vaccinet.

”En glädjande rivstart på kampanjen. Många väljer att ta sin påfyllnadsdos och vi ser också en ökning av personer som nu tar både sin första- och andra dos av vaccinet. Att kraftsamla som vi nu gör med lokala aktörer som tillsammans med oss delar kunskap om pandemin och vaccin skapar tillit och trygghet för de som tidigare varit osäkra inför att vaccinera sig”, säger regionens vaccinationssamordnare Magnus Thyberg, i ett pressmeddelande.

Om ett par veckor flyttar kampanjen vidare ner till Södertälje.

Rättad: I en tidigare version var det oklar vad ökningen syftade på.