Radar · Inrikes

Volvo planerar ny batterifabrik i Mariestad

Tidigare i år meddelade Volvo tillsammans med Northvolt att de ska bygga en batterifabrik också i Torslanda i Göteborg.

Tusentals nya jobb kan det bli i lilla Mariestad, då Volvo planerar att lägga sin nya batterifabrik där. Strategiskt läge och tillgång till grön el var några av faktorerna som avgjorde beslutet.

Batterierna till elektriska bussar, lastbilar och anläggningsmaskiner är tänkta att tillverkas i den planerade batterifabriken, som är tänkt att vara igång för fullskalig produktion år 2030.

– 2030 har vi ju som målsättning att åtminstone 35 procent av det vi säljer ska vara elektrifierat. Och det gör ju att vi kommer ha stora behov av battericeller, säger Volvos presschef Claes Eliasson till Ekot.

Ännu återstår att få igenom planerna med tillstånd från olika myndigheter, men går processen igenom så innebär det att det blir den tredje stora batterifabriken i Sverige, vilket kommer att ge tusentals nya jobb.

Närheten till Volvokoncernens huvudkontor samt tillgång till fossilfri el var ett par av faktorerna som avgjorde valet av plats. Men det kommer att kräva arbete för att säkra tillgång på el.

– För att tillgången på el inte ska stå i vägen för omställningen måste vi ta ett större gemensamt ansvar kommunalt, regionalt och nationellt för såväl produktionen av el som utbyggnaden av elnäten, säger Kristina Jonäng, ordförande för regionutvecklingsnämnden, till Västra Götalandsregionens nyhetskanal VGR Fokus.

Hon tillägger att en ny samverkansarena mellan VGR, Svenska kraftnät och Länsstyrelsen kommer att starta upp under hösten.