Radar · Utrikes

USA röstar om svensk Nato-ansökan 

Amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi under en pressträff med Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson i maj.

Senaten i USA röstar i dag om hur man ställer sig till Sveriges och Finlands Nato-ansökningar. 
– USA är det ledande landet i Nato så det sänder en viktig signal, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Mycket talar för att den amerikanska senaten kommer att rösta för att Sverige och Finland ska få gå med i Nato. Endast ett antal republikanska ledamöter har meddelat att de tänker rösta nej, men i övrigt är stödet för ett ja stort bland de två partiernas representanter i båda kamrarna. 

– Det rör sig inte om speciellt många republikaner. Det finns några som av principiella skäl är tveksamma till utvidgandet av Nato och USA:s engagemang i världen. Det har alltså inte primärt med Sverige att göra, säger Dag Blanck professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet. 

Han menar att ett svenskfinländskt medlemskap framförallt ses som en förstärkning av försvarsalliansen. USA ser det alltså som strategiskt, militärt och geografiskt fördelaktigt. 

– Den stora majoriteten av republikaner och demokrater är för ett svenskt medlemskap i Nato. Det skulle vara mycket förvånande om de inte godkände detta. 

TT: Kan beslutet påverka de länder som inte röstat ännu? 

– Det är svårt att säga något om det, men USA är det ledande landet i Nato så det sänder en viktig signal att man vill ha med Sverige och Finland. 

Han nämner att det största frågetecknet är hur Turkiet kommer att rösta. USA har därför gjort det mycket klart för Turkiet att detta är en viktig fråga för dem. 

Omröstningen i USA kommer att föregås av en debatt med start 19.30, svensk tid. Hittills har 20 av 30 Nato-länder godkänt Sverige och Finlands ansökan.

Sveriges och Finlands ansökan till Nato 

Länder som godkänt Sveriges och Finlands ansökningar: 

Albanien, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Danmark, Estland, Tyskland, Island, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Storbritannien 

Länder som ännu inte godkänt: 

Tjeckien, Frankrike, Grekland, Ungern, Italien, Portugal, Slovakien, Spanien, Turkiet, USA 

Källa: Finlands regering

TT