Krönikor

Varför utmålas unga killar som porrmissbrukare?

I förra veckan kom organisationen Män (Män för jämställdhet) ut med en Sifoundersökning om unga killar och deras syn på porr, deras konsumtion av porr och hur de själva upplever sig påverkas av porren. Resultatet i studien följer de resultat som andra undersökningar på unga generellt (det vill säga, oavsett kön) visat. Det fanns väldigt många positiva aspekter att ta del av.

I den efterföljande debatten däremot målas allt i nattsvart. Unga killar ses som en fara för unga tjejer och skulden läggs på porren. Även Män själva har gått ut med såväl debattartikel som inlägg i sociala medier, där resultaten vinklas för mesta möjliga negativa effekt. Det är sorgligt att se och som förälder till en liten pojke kan jag inte låta bli att undra hur det kommer påverka honom att växa upp i ett debattklimat där killar generellt pekas ut som våldsamma och farliga, för att de påstås inte förstå vad våld är.

Flera studier, Mäns inkluderad, visar att konsumtionen av porr sjunker bland unga killar. Bland dem som uppger att de aldrig ser på porr svarar en majoritet att det beror på att de inte gillar innehållet eller hur porr produceras. Bland unga som ser porr svarar en överväldigande majoritet att de väljer bort porr med våld eller där de inblandade ser ut att må dåligt. Detta märks det dock inget av när Mäns Sifoundersökning redovisas. Istället menar man att killars uppgift att de väljer bort våldet egentligen handlar om att de inte vet vad våld är, och därför konsumerar det men ser det som okej. Vad för stöd de har för detta? Inget alls.

Det finns något som kallas för självuppfyllande profetior. Så som debatten om porr och unga killar ser ut i dag bäddar vi för att få fler utsatta tjejer när killar beter sig som de tror att vuxenvärlden förväntar sig att de ska bete sig. Killar som är mjuka, absolut inte gillar analsex, bdsm eller att ta stryptag utmålas i dag av vuxna som onormala och sällsynta undantag. Det är inte svårt att förstå att killar som strävar efter att passa in kommer påstå att de gjort, eller vill göra, det som påstås vara dagens norm. Vare sig det stämmer eller ej. Detta bekräftar de vuxnas bild av ungdomarnas förfall, och den onda spiralen är ett faktum.

Varför inte prata lite mer om lust? Om glädjefyllt sex? Å framför allt: Om hur unga killar generellt, om de ser på porr, vill se porr där alla verkar må bra och ha kul. Att de ifrågasätter och är kritiska och att de generellt inte är positiva till porr. Tvärtemot den bild som målas upp av killar som okritiskt älskar porr och runkar timmar i sträck varje dag till filmer av gråtande misshandlade kvinnor. Ska vi nå fram och få igenom budskapet om vikten av samtycke och kommunikation för skönt och säkert sex kan vi inte börja med att måla ut våra unga killar som korkade narcissister och tjejerna som viljelösa offer. Vi måste vara mer nyanserade än så.

Röd, ny film på Disney plus.

Veckans minus: Samhällets totala säkerhet på att kriget i Ukraina snart är slut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV