Radar · Migration

Ungern vill ha EU-stöd – överdriver antalet flyktingar

En ukrainsk flykting pustar ut efter att ha anlänt till Barabas i Ungern.

Ungerska regeringen vill ha EU-stöd för att landet har tagit emot över en halv miljon flyktingar från Ukraina. Men antalet stämmer inte menar Hungarian Helsinki Committee, en välgörenhetsorganisation som hjälper flyktingar, som menar att bara närmare 8000 har sökt skydd i landet.

Över fyra miljoner flyktingar har lämnat Ukraina sedan Rysslands invasion påbörjades. Lejonparten har sökt skydd i Polen, som har har tagit emot över två miljoner flyktingar. Polen har sökt ekonomisk hjälp från EU då landet räknar med att spendera 2,3 miljarder Euro på de ukrainska flyktingarna bara i år, rapporterar The Guardian.

Tidigare har representanter för Viktor Orbans parti Fidesz hävdat att Ungern har tagit emot mest flyktingar i hela Europa sett till populationsstorleken. Ungern vill nu också söka kompensation för sina utgifter från EU.

"Missledande siffror"

Detta har fått Hungarian Helsinki Committee, en välgörenhetsorganisation för flyktingar, att reagera. De officiella siffrorna som Fidesz presenterar rimmar illa med det antal flyktingar som faktiskt har sökt skydd i landet. Fram till 27 mars, har bara 7749 ukrainska flyktingar skrivit in sig i Ungern.

Hungarian Helsinki Committee säger att regeringens uppgifter är gravt missvisande eftersom de flesta av flyktingarna fortsätter vidare till andra länder i Europa och inte stannar i Ungern. Dessutom saknas ordentlig information till flyktingarna om vad deras rättigheter är, samt att de har rätt att söka skydd i Ungern.

– I jakten på ytterligare stöd från EU har den ungerska regeringen använt den mest imponerande siffran den kan hitta. Men Ungerna behöver i själva verket inte hjälpa så många ekonomiskt eftersom de flesta av de ukrainska flyktingarna fortsätter till andra länder, säger Márta Pardavi, från Hungarian Helsinki Committeethe, till The Guardian.

Som svar på kritiken säger Zoltan Kovacs, regeringens talesperson i internationella frågor, att Ungern har betalat ut 5,4 miljoner euro i humanitär hjälp, samt ytterligare 8,1 miljoner euro riktat till välgörenhetsorganisationer. Han menar att det är svårt att få en uppfattning om hur många ukrainare som faktiskt befinner sig i landet då de flesta kommer med turistvisum och betalar för sin egen vistelse.

Läs mer:

Krav på åtgärder mot människohandeln som hotar ukrainska flyktingar