Radar · Utrikes

Tidiga siffror tyder på valseger för Orbán

Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller presskonferens efter att ha lagt sin röst i en vallokal i Budapest.

När Ungern gick till val var utgången ovanligt oviss. Men en första vallokalsundersökning visar att Viktor Orbán får styra i ytterligare en mandatperiod. När röstningen avslutades i Ungern stängde klockan 19 på söndagen kom inga officiella vallokalsundersökningar.

På Facebook skrev premiärminister Orbán kort ”Tack till alla som röstade!”, medan statstelevisionen sakta rapporterade enskilda valkretsar.

Den ungerska tv-kanalen RTL Klub presenterade en egen undersökning, där Orbáns Fidesz uppgavs få behålla makten, och till och med öka antalet mandat, från 116 till 121 i det 199 platser stora parlamentet.

Den samlade oppositionen får där 77 platser. Parlamentets sista stol går enligt österrikiska ORF till ett tyskspråkigt parti som de senaste åren röstat i linje med Fidesz.

Siffrorna är högst osäkra, men om de visar sig stämma har oppositionen – som första gången på länge ansågs ha en reell chans att bryta Orbáns grepp – åter misslyckats i sitt försök att nå makten.

Oppositionen samlades

Premiärminister Viktor Orbán och hans högerparti Fidesz har styrt Ungern sedan 2010, men inför årets val samlades sex oppositionspartier under namnet Enade för Ungern (EM) under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay.

Och även om oberoende observatörer larmat om att Ungerns valsystem lutar för mycket till Orbáns fördel tycktes oppositionen ha samlat tillräckligt stöd för att vara jämsides med den hårdföre premiärministern i förhandssnacket.

200 observatörer

Sedan Orbán kom till makten har han allt tydligare styrt Ungern åt ett autokratiskt håll. Landet räknas inte längre som fullvärdig demokrati av institutet V-dem, som mäter och rankar läget för världens demokratier.

Ett stort valdeltagande väntades runtom i landet och strax innan vallokalerna stänges hade nära 70 procent röstat, en hög siffra i landet. Över 200 internationella valobservatörer övervakade valet.

Ett slutgiltigt resultat väntas först sent under söndagskvällen eller tidigt på måndagen.