Radar · Integritet

Folkomröstning i Ungern – ”hbtq-skildringar” ska få folk till valurnorna

En drag queen viftar med regnbågsflaggan framför parlamentsbyggnaden i Ungern.

I samband med parlamentsvalet i Ungern på söndagen hålls också en folkomröstning om åsikten kring ”skildring av hbtq-personer för de under 18 år”. En kritiserad lag om just detta infördes redan förra året. Därför kan omröstningen, med tydligt vinklade frågor, ses som ett svar på EU:s hårda kritik och ett strategidrag.

Redan i juni förra året infördes en ny lag i Ungern som blivit kraftigt kritiserad. Material som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet får inte göras tillgängligt för personer under 18 år”, enligt lagtexten. Såväl människorättsorganisationer som EU har kritiserat lagen för att vara ett ”angrepp på grundläggande rättigheter” och emot ”europeiska värderingar.

Idag söndag, när det hålls parlamentsval, har det styrande partiet Fidesz därför även initierat en folkomröstning på samma tema. Frågorna som folket ska ta ställning till lyder så här:

Stöder du undervisning i sexuell läggning för minderåriga barn i offentliga utbildningsinstitutioner utan föräldrarnas medgivande?

Stödjer du främjandet av könsbytebehandling för minderåriga barn?

Stöder du obegränsad exponering av minderåriga barn för sexuellt explicit medieinnehåll som kan påverka deras utveckling?

Stöder du visning av medieinnehåll om könsbyteför minderåriga?

Till nyhetssajten Euronews säger 18-åriga Emmett Hegedűs att förra årets lag gjort det omöjligt för honom att byta kön och könsidentitet. Omröstningen har han starka åsikter om.

– Ingen vid sina sinnens fulla bruk kan säga ”ja” till någon av frågorna med ett rent hjärta. Jag vill inte heller att något av dessa påståenden ska gå i uppfyllelse. Men det finns ingen verklighet bakom någon av dem. Så det är ett mycket dåligt sätt att förstärka den rädsla som människor redan har, säger han.

"Ökar fördomarna"

Lagen, som redan är införd, sägs vara till för att ”skydda barn” mot pedofili och ”främjande” av homosexualitet. Mycket skarp kritik har framförts mot att lagen på detta sätt blandar ihop två helt olika ämnen och antyder att de har ett samband.

En annan person som Euronews intervjuat, Márió Dányi-Nagy, är kritisk mot både innehållet och valet av dag.

– Det hålls på valdagen för att säkerställa ett högt valdeltagande. Å andra sidan vill de blanda ihop saker i folks medvetande, de vill antyda att Fidesz skyddar barn från pedofili, säger han.

Människorättsaktivister har protesterat inför valet och omröstningen och uppmanat folk att kryssa för två kryss för varje fråga, för att göra rösten ogiltig. Med mindre än 50 procents giltiga röster kan inte folkomröstningen anses giltig.

Luca Dudits, talesperson för rättighetsgruppen Hatter Tarsasag och som delar ut flygblad om folkomröstningen i staden Veszprem säger till Reuters:

– Denna diskriminerande propagandafolkomröstning … stärker bara splittringen i samhället ytterligare och ökar fördomarna mot hbtq-personer.

Läs mer:

Ungern förbjuder ”främjande” av homosexualitet

Ilskan mot Ungern: ”Inget att göra i EU”