Radar · Utrikes

”Allt kan hända” när Ungern går till val

Gyorgy Varga/AP/TTVallokalerna i Ungern öppnade klockan 06 lokal tid.

Fler år med Orbán eller en ny vår för ungrarna? I dag går landet till val och utgången är oviss. Ungrarna ska även rösta om att förbjuda ”skildring av hbtq-personer för de under 18 år”.

Premiärminister Viktor Orbán och högerpartiet Fidesz har styrt Ungern sedan 2010. Men Orbáns tid vid makten kan vara på väg att rinna ut. Dagens parlamentsval är första gången på länge som oppositionen i landet anses ha en reell chans att bryta Orbáns maktgrepp.

Sex oppositionspartier har samlats under namnet Enade för Ungern (EM), under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay. Och även om oberoende observatörer larmat om att Ungerns valsystem lutar för mycket till Orbáns fördel tycks oppositionen ha samlat tillräckligt stöd för att vara jämsides med den hårdföre premiärministern i förhandssnacket.

Sedan Orbán kom till makten har han allt tydligare styrt Ungern åt ett autokratiskt håll. Landet räknas inte längre som fullvärdig demokrati av institutet V-dem, som mäter och rankar läget för världens demokratier.

En representant för ett oppositionsvänligt valundersökningsinstitut säger till nyhetsbyrån AFP att valet är ”för ovisst för att spekulera om” och att ”allt kan hända”.

Ett stort valdeltagande väntas runtom i landet. Förutom att rösta fram sina 199 representanter till parlamentet kommer ungrarna under dagen även att ta ställning till ett omstritt lagförslag om att förbjuda ”skildring av hbtq-personer för de under 18 år”.

– Mammor är kvinnor, pappor är män, våra barn behöver lämnas i fred, våra familjer måste skyddas, sade Viktor Orbán vid ett valmöte under fredagen där han kritiserade ”könsgalenskapen i väst”.

Utgången i valet väntas först sent i kväll, förmodligen omkring midnatt som tidigast.

Fakta: Valet i Ungern

Ungern håller parlamentsval under söndagen för att utse samtliga 199 ledamöter i nationalförsamlingen. 106 ledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet, medan 93 utses via en nationell partilista. För att komma in via listorna krävs minst fem procent av rösterna – eller tio procent om det är en koalition mellan två partier och 15 procent om det är ännu fler. Specialregler gäller även för landets etniska minoriteter.

I det nuvarande parlamentet har regeringsdominerande högerpartiet Fidesz 116 mandat, med 17 för koalitionspartnern i kristdemokratiska KDNP. Störst i oppositionen är nationalistpartiet Jobbik med 17 mandat och socialdemokratiska MSZP med 13.

Årets val är i mångt och mycket en kamp mellan två koalitioner: Fidesz-KDNP samt nästan hela den samlade oppositionen som gått ihop under namnet Enade för Ungern (EM), under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay.