Radar · Utrikes

USA ger miljardstöd till Stillahavsländer

USA, och utrikesminister Antony Blinken, står som värd för ett toppmöte med ett tiotal Stillahavsländers ledare.

USA utlovar 810 miljoner dollar, omkring 9,1 miljarder kronor, i stöd till flera önationer i Stilla havet. Insatsen offentliggjordes under det pågående toppmötet i Washington DC där president Joe Biden bjudit in ledare från länderna i Stilla havet.

Den massiva ekonomiska insatsen, delvis i form av ett tioårigt stödpaket, är ett direkt svar på massiva kinesiska investeringar i de små men strategiskt viktiga önationerna.

Det amerikanska stödet går till klimatprojekt och oceaninsatser, men väntas även gå till socioekonomiska satsningar i önationerna.

Vid mötet deltar tolv stats- och regeringschefer från Stillahavsnationer, samt representanter för ytterligare länder. Även Australien och Nya Zeeland deltar som observatörer.

USA förstärker också den diplomatiska närvaron i flera länder. Ambassaden i Salomonöarna öppnar igen efter att tidigare ha stängts. Amerikanska ambassader inrättas också i Tonga och Kiribati.

Utrikesminister Antony Blinken leder samtalen, där även USA:s president Joe Biden och landets klimatrepresentant John Kerry deltar.

Den massiva amerikanska satsningen kommer sedan Kina överraskat med ökade satsningar och växande inflytande i flera av önationerna. Ett delvis sekretessbelagt säkerhetsavtal mellan Kina och Salomonöarna som slöts i april skärpte farhågorna i Washington om Kinas framtida roll i Stilla havet.