Radar · Utrikes

De tilldelas årets Right Livelihood-pris

Ilwad Elman och Fartuun Adan som grundat den somaliska organisationen Elman Peace.

Trots krig, terrorism, exploatering och ekonomiska kriser har de lyckats odla nya gräsrötter med människan och medborgerliga rättigheter i fokus. Årets mottagare av Right Livelihood-priset leder vägen för att laga trasiga samhällssystem.

Den ukrainska kampen för att ställa krigsförbrytare inför rätta. En mor och dotter som slåss för hållbar fred i Somalia. Ett venezuelanskt kooperativ som står upp mot vinstdrivande ekonomi. Kampen för att skydda ugandiska naturresurser.

”Deras framgångar visar hur vi kan bygga samhällen grundade på rättviseprinciper i stället för exploatering”, säger Ole von Uexküll, vd för Right Livelihood, om 2022 års pristagare i ett uttalande inför tillkännagivandet.

Den ukrainska människorättsadvokaten Oleksandra Matvijtjuk och hennes ideella organisation Center for Civil Liberties har sedan 2007 jobbat för att bygga hållbara demokratiska institutioner i Ukraina och Eurasien. Under kriget har arbetet alltmer kommit att handla om att dokumentera krigsbrott och utkräva internationellt ansvar för de skyldiga.

Rehabiliterar barnsoldater

”Nu när vi går igenom en väldigt dramatisk era i ukrainsk historia så kämpar vi för frihet i alla bemärkelser”, säger Oleksandra Matvijtjuk i ett uttalande.

Det är första gången en ukrainsk organisation tilldelas priset.

Även den somaliska kampen för mänskliga rättigheter och hållbar fred uppmärksammas. Fartuun Adan och hennes dotter Ilwad Elman har tillsammans grundat organisationen Elman Peace, som stöttar våldsutsatta kvinnor, rehabiliterar forna barnsoldater och utbildar kvinnor och unga i yrkeskunskap och ledarskap.

Organisationens arbetsmodell har tack vare sin framgång spridits till konflikthärjade områden även i Väst- och Centralafrika.

Vill stoppa oljeledning

Bland årets pristagare finns även de ugandiska miljökämparna inom Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO). Organisationen står i frontlinjen i kampen för att stoppa konstruktionen av en 140 mil lång oljeledning som, om den blir av, kommer att skära genom hundratals byar i Uganda och Tanzania och enligt AFIEGO orsaka omfattande tvångsförflyttningar och miljöförstöring.

Den fjärde mottagaren av 2022 års pris är venezuelanska Cecosesola, ett nätverk av kooperativ som tillhandahåller varor och service till överkomliga priser i det ekonomiskt raserade landet.

Fakta: Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av den svensk-tyske tidigare EU-parlamentarikern Jakob von Uexküll, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.

Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De utvalda tilldelas en miljon kronor vardera.

Sedan 1980 har 190 personer eller organisationer från 74 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg, amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och svenska författaren Astrid Lindgren.

Källa: Right Livelihood

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV