Radar · Morgonkollen

Amnesty: Facebook bidrog till hat mot rohingyer

Facebooks algoritmer hjälpte till att sprida hat mot rohingyer menar Amnesty.

Facebook borde betala skadestånd till de hundratusentals rohingyer som tvingats bort från sina hem i Myanmar, säger Amnesty i en rapport.

Amnesty har släppt en rapport som säger att Facebooks algoritmer bidrog till att hat om folkgruppen rohingya spreds. Vidare påstår att Facebook inte agerat trots kännedom om att dess algoritmer eldat på spridning av skadligt innehåll mot rohingyafolket.

”Under 2017 blev hundratusentals rohingyer dödade, torterade, våldtagna och fördrivna som en del av den etniska rensning som Myanmars säkerhetsstyrkor bedrev. Under månaderna och åren som ledde fram till grymheterna bidrog Facebooks algoritmer till att intensifiera hatstormen mot rohingyafolket, vilket i sin tur bidrog till det det omfattande våldet”, säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Omkring 740 000 rohingyer flydde 2017 från delstaten Rakhine i Myanmar, efter det att landets armé inlett en massiv offensiv riktad mot folkgruppen. FN har kallat offensiven ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Tre rättsprocesser har väckts mot Facebook av rohingya-representanter, rapporterar AFP. I ett av fallen, i USA, krävs Facebook-ägaren Meta på skadestånd om 150 miljarder dollar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV