Radar · Utrikes

Ryssland drar sig ur spannmålsavtal

FN:s generalsekreterare António Guterres i Odessas hamn.

Ryssland drar sig ur avtalet om ukrainsk spannmålsexport. Anledningen uppges vara de påstådda attackerna mot den annekterade Krimhalvön.

Beskedet kommer kort efter att FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanat alla parter att anstränga sig för att förlänga avtalet.

Avtalet mellan ockupationsmakten Ryssland och Ukraina, med Turkiet som medlare, har gjort det möjligt för export av mer än nio miljoner ton ukrainskt spannmål. Något som dämpar den globala livsmedelskrisen som har orsakats av kriget, även om osäkerheten kring avtalets framtid också har lett till stigande priser.

Men redan innan lördagens besked om att man lämnar avtalet har det från ryskt håll kommer signaler om att man inte vill förlänga det om inte sanktioner lyfts från rysk gödselexport.

Det ursprungliga avtalet var satt att gälla i 120 dagar, med möjlighet till förnyelse den 19 november ”om ingen part motsätter sig”.

”Vi uppmanar alla parter att göra allt för att förnya Svartahavsavtalet och implementera båda avtalen till fullo, inklusive att påskynda avlägsnandet av alla kvarvarande hinder för rysk spannmåls- och gödselexport”, sade Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

”Vi underskattar inte utmaningarna, men vi vet att de kan övervinnas”, påpekade han.

Tidigare i veckan sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att ett eventuellt beslut från Moskva om att lämna spannmålsavtalet skulle mötas med ”stor ilska” av länder runt om i världen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV