Radar · Morgonkollen

Ryssland avstår nedrustningsamtal med USA

Antalet kärnstridsspetsar som har placerats i operativa förband världen över har ökat, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Ryssland skjuter upp de planerade samtalen med USA om kärnvapennedrustning – utan att ge någon förklaring.

Meningen var att samtalen skulle äga rum i Egypten mellan den 29 november och den 6 december.

– Händelsen är uppskjuten till ett senare datum, sade en talesperson för det ryska utrikesdepartementet, till den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass på måndagen.

Några ytterligare detaljer gavs inte.

Anklagar Ryssland

Nu anklagar företrädare för USA:s president Joe Bidens administration Ryssland för att ensidigt ha skjutit upp mötet, skriver CNN.

”Den ryska sidan informerade USA om att Ryssland ensidigt har skjutit upp mötet och förklarade att man skulle föreslå nya datum”, säger en talesperson för USA:s UD i ett uttalande.

– Det är mycket ovanligt och mycket olyckligt att ryssarna i elfte timmen har skjutit upp det här mötet som de hade sagt att de var intresserade av, säger även Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, till CNN.

Något nytt datum har inte heller bestämts. USA uppger att man är ”redo att omboka så snart som möjligt eftersom återupptagande av inspektioner är en prioritet för att upprätthålla fördraget som ett verktyg för stabilitet”.

Nio länder har kärnvapen: USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea
Nio länder har kärnvapen: USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Stoppade inspektioner

Det var i augusti som Ryssland tills vidare stoppade de inspektioner av landets kärnvapenarsenal som nedrustningsavtalet Nya Start ger USA rätt till. Ryssland antydde att stoppet beror på västländernas sanktioner.

USA uppgav tidigare i november att man snart skulle få till stånd ett möte med Ryssland för att eventuellt återuppta inspektionerna.

De nio kärnvapennationerna beräknas totalt ha 13 080 kärnvapen, en nedgång från 13 400 i början av 2020.

Nya Start är ett bilateralt avtal mellan USA och Ryssland som ratificerades 2011 och ersatte redan existerande avtal om kärnvapen med lång räckvidd. De båda länderna kom överens om att begränsa sina utplacerade strategiska kärnvapenspetsar till 1 550 vardera.

Nedrustningsavtalet Nya Start är ett av få områden där USA och Ryssland har sagt sig vara öppna för samarbete trots kriget i Ukraina och sanktioner från väst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV