Det har på många sätt sett allt mörkare ut på den globala demokratifronten den senaste tiden. Respekten för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde har dalat på flera håll i världen. På vissa håll känns det kanske mindre oväntat – att HBTQ-personer i Ryssland blivit allt hårdare utsatta eller att Kina har haft extremt auktoritära pandemiåtgärder är inte direkt förvånande. Men bristande respekt för demokratiska värden sker även här hemma i Sverige, där vi nu har en regering som varit med och tagit fram ett avtal som direkt kränker mänskliga rättigheter. Bland annat föreslås att offentligt anställda ska bli skyldiga att rapportera till ansvariga myndigheter om de i sitt yrke träffar någon som är papperslös. Sverige är inte Kina, men om vi inte stoppar de auktoritära strömningarna är det svårt att se hur vi ska kunna bevara och odla demokratiska värderingar och respekt för alla människors lika värde.
Världens befolkning låter dock inte denna förskjutning ske obemärkt. Tvärtom sker motreaktioner mot auktoritära och ickedemokratiska styrsätt på flera håll i världen. Efter George Floyds död 2020 utbröt enorma protester i USA och världen över som en reaktion på rasistiskt motiverat polisvåld. Det sker stora protester i Iran och resten av världen som en reaktion på Mahsa Aminis död efter att hon gripits av moralpolisen i Iran. Och just nu protesterar det kinesiska folket på gatorna efter att tio personer dött i en lägenhetsbrand. De som protesterar menar att räddningsaktioner och evakuering försvårats av de hårda lock down-reglerna – och det inte för första gången. Den här branden blev droppen efter år av isolering som försämrat människors tillgång till mat, försörjning och sjukvård. I SVT:s Morgonstudion säger Dagens industris Asienkorrespondent Johan Nylander i en intervju att det är en exceptionell händelseutveckling vi ser just nu. Inte sedan de blodiga protesterna 1989 har folkliga protester spridit sig så fort i landet, säger han. I samband med protesterna höjs röster för Xi Jinpings avgång, och i SVT:s klipp hörs demonstranter säga: “Vi vill ha grundläggande mänskliga rättigheter. Vi vill ha frihet. Vi vill befria vårt land från de här orättvisa och absurda reglerna.” Det går helt enkelt inte att tvinga hur många människor som helst till vad som helst.
Även en auktoritär regim vill ha folkets stöd, och att strypa stora protester är kostsamt. För just Xi Jinping är situationen extra jobbig, eftersom han tidigt under pandemin hånade andra länders mindre restriktiva hantering av virusets spridning men nu bevittnar en enorm spridning i sitt eget land. Den auktoritära lösningen var kanske inte så bra, trots allt. Men det går aldrig att veta vad en diktator ska göra härnäst för att få tyst på folkets protester. 1989 slutade protesterna i blodbad, i protesterna i Iran har flera människor dött och även i protesterna efter George Floyds död dog flera människor. Det är inte utan risk man protesterar mot en auktoritär regim.
De som dör i protesterna ska inte dö förgäves. Ju fler som står upp för demokratiska värden och mänskliga rättigheter, desto större spridning får de. Det är folket som gör demokratin. Vi kan alla göra motstånd mot det auktoritära. Vi behöver ständigt vara en nagel i ögat på de som tror att världen kan styras med våld. Därför är det just nu extra viktigt att backa upp de protester som sker världen över och outtröttligt fortsätta med civil olydnad, protester och aktioner mot alla de auktoritära strömningar som finns både på hemmaplan och på andra håll.
Ryska mammor till soldater som står upp mot den ryska regimen.
700 skjutningar i närheten av skolor de tre senaste åren.