Radar · Morgonkollen

Protestvågen i Kina fortsätter

Tomma vita pappersark har under protesterna blivit en symbol för censur.

Covidprotesterna i Kina fortsätter att sprida sig. Flera månaders upptrappning har till slut lett fram till att stora folkmassor tagit till gatorna för att visa sitt missnöje både med de hårda restriktionerna och med Kinas ledare Xi Jinping.

Protesterna beskrivs som de kraftigaste sedan demonstrationerna och massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Under helgen samlades stora folkmassor i huvudstaden Peking och i Shanghai, där polisen drabbade samman med demonstranterna på ett antal platser. Och oroligheterna har fortsatt under måndagen. Två personer ska ha gripits och förts bort av polis från en plats i Shanghai, där demonstranterna samlades i söndags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Trots upprepade förfrågningar från journalister har kinesisk polis under måndagen inte kunnat svara på hur många personer som gripits under demonstrationerna. Det har även kommit rapporter om demonstrationer från universitet runtom i landet och uppgifter om att hundratals människor samlats i mångmiljonstaden Wuhan.

Unga kvinnor rapporteras ha hållit upp tomma vita pappersark – en symbol för censur. Demonstranter ska också ha ropat ”inga snabbtest, vi behöver mat” och ”nej till lockdown, ja till frihet”.

Sociala medier rensade

Protesterna mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot Kommunistpartiet och demonstranter har även krävt att ledaren Xi Jinping ska avgå.

På måndagsmorgonen verkar inlägg på sociala medier om demonstrationerna ha rensats bort och censurerats av myndigheterna, skriver nyhetsbyrån AFP.
Sökorden ”Liangma River” och ”Ürümqi Road”, platser för protesterna i Peking och Shanghai, visar inga spår av protesterna på den kinesiska plattformen Weibo.

Videor på sjungande universitetsstudenter och demonstrationer i andra städer har också försvunnit från den populära appen Wechat och ersatts av ett meddelande om att inläggen rapporterats som ”känsligt innehåll”.

Brittisk kritik mot BBC-gripande

I Shanghai greps en BBC-journalist av kinesisk polis i samband med att han rapporterade från en av gatudemonstrationerna. Han mottog sparkar och slag vid gripandet och hölls kvar i flera timmar innan han släpptes, enligt BBC.

I ett uttalande kallar den brittiska regeringen polisens agerande vid gripandet för ”oacceptabelt” och ”oroande.”

”Vad som än händer ska pressfriheten alltid vara helig,” sa den brittiske näringsminister Grant Shapps till LBC radio.

Demonstranter i Peking
Demonstranter i Peking. Foto: Ng Han Guan

Enligt Kinas utrikesministerium hade reportern, som greps vid en protest i Shanghai under helgen, inte identifierat sig som journalist.

”Enligt myndigheterna i Shanghai identifierade han sig inte som journalist och visade inte frivilligt sitt presskort”, sade det kinesiska utrikesministeriets talesperson Zhao Lijian på måndagen – och uppmanade internationella medier att ”följa kinesiska lagar och regler när de befinner sig i Kina”.

I uttalandet från det kinesiska utrikesministeriet sades även att regeringens ”kamp mot covid-19 kommer att vara framgångsrik”.

En utlösande faktor till protesterna denna vecka var den lägenhetsbrand i staden Ürümqi i provinsen Xinjiang som krävde tio liv i torsdags. Många påstår att restriktionerna förvärrat lägenhetsbrandens konsekvenser. Ansvariga nekar dock till anklagelserna och säger att det inte fanns några hinder för boende att fly från byggnaden.

Artikeln har uppdaterats.