Energi · Kan själv

Säkraste sättet att få skott att rota sig

En klump kokosfibrer eller liknande runt en gren är det säkraste sättet att få skott att rota sig.

Växter är utrustade med flera metoder att föröka sig. Ett sätt är förmågan att låta delar av dem sätta rot och bilda en ny individ. Många av de växter vi använder som krukväxter har hamnat hemma hos oss just för att de är lätta att föröka med skott.

Det finns lite olika trick för att få växter att rota sig, vilket jag har skrivit om tidigare, och olika växter svarar olika bra på dem. Mynta sätter villigt rot i rent vatten. Pelargoner går ofta bra att bara stoppa ner i lagom fuktig jord. Andra, som rosengeranium, bryr sig inte så noga. Men jag har haft problem med min stora kryddkarlbergare (mexikansk oregano).

Skotten från den har en tendens att ruttna vad jag än gör. Då är det dags att ta till tunggunget. Rocka loss. Jag har tagit en liten sudd väl fuktade kokosfibrer, lindat in dem i ett stycke fint tyg och tejpat runt. Jag kommer att spreja klumpen dagligen till jag ser rottrådar. Då kan jag klippa av skottet och plantera det.

Eftersom skottet sitter kvar på växten har det tillgång till vatten och näring och kan i lugn och ro sätta rot i tron att grenen det sitter på har hamnat i jorden. Om en växt går att ta skott från har detta störst sannolikhet att fungera. För att ytterligare öka chansen att lyckas kan du smeta lite slem från en aloe på skottet eller använda någon annan rotstimulerande vätska, sälgbarksvatten och acetylsalicylsyra är de säkraste.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV