Radar · Morgonkollen

MSB vill återaktivera civilplikten

Med aktiverad civilplikt kan svenska medborgare mellan 16 och 65 år bli krigsplacerade i samhällsviktiga verksamheter, bland annat inom barnomsorg och sjukvård.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill att regeringen snabbt överväger att återaktivera civilplikten, det vill säga att svenska medborgare mellan 16 och 65 år exempelvis kan bli krigsplacerade i samhällsviktiga verksamheter som räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi tror att man skyndsamt kan fatta ett sådant beslut för att säkra upp att man har tillräckligt med personal om det allra värsta skulle hända, säger Camilla Asp, överdirektör på MSB, till radion.

Civilplikten har varit vilande sedan 2010, men nu menar MSB att om den återaktiveras skulle det hjälpa samhället att fungera även vid höjd beredskap och krig.

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver i ett mejl till Ekot att regeringen kommer att återkomma till frågan senare i vår när MSB har presenterat sin kartläggning av myndigheters behov.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV