Glöd · Debatt

”Det är viktigt att Miljöpartiet finns kvar i Sveriges riksdag efter höstens val”

"Miljöpartiets språkrör är kunniga och pålästa, men tycks inte fånga tillräckligt många väljares positiva intresse.

Miljöpartiet bör göra det till sitt viktigaste vallöfte att de tänker göra allt de kan för att hejda klimatkatastrofen. Inget annat av riksdagens nuvarande partier än Miljöpartiet kan förväntas göra detta, menar Krister Skånberg, som var med och bildade Miljöpartiet.

DEBATT. Det är viktigt att Miljöpartiet finns kvar i Sveriges riksdag efter höstens val. Den allt snabbare miljö- och klimatförsämringen är ett hot mot allas framtid, ja mot allt liv. Ungdomar i alla världsdelar protesterar varje vecka med Greta Thunberg och tio- eller hundratusentals andra för att förmå politiker och andra beslutsfattare att följa forskares och vetenskapsmäns förslag för att hejda och vända denna livshotande utveckling.

Miljöpartiet kan och bör bjuda in några av dessa klimat- och miljö-experter att medverka till att göra handlingsplaner för vad som bör göras. Samt söka politiskt stöd för nödvändiga beslut om att hejda den hotande klimatkatastrofen och påbörja nödvändig klimat-och miljöförbättring och resurshushållning.

Hur klimat- och miljöproblemen ska lösas kan bli den viktigaste frågan för många unga väljare och förstagångsväljare. Det kan ge Miljöpartiet många väljare i höstens val OM Miljöpartiet också väljer att göra det till sitt viktigaste vallöfte att de tänker göra allt de kan för att hejda klimatkatastrofen. Inget annat av riksdagens nuvarande partier än Miljöpartiet kan förväntas göra detta!

Så vad kan Miljöpartiet och gröna sympatisörer göra för att Miljöpartiet vid varje ny opinionsmätning ska klättra allt närmare 4 procent och därmed också få fler stödröster?

Miljöpartiets språkrör är kunniga och pålästa, men tycks inte fånga tillräckligt många väljares positiva intresse. Det behövs mera humor, utstrålning, självsäkerhet, förmåga att fånga snabba bollar och medial lyskraft för att gå hem i rutan, i radion, i tidningar och i sociala medier.

Miljöpartiet bör hålla en digital partikongress inför höstens val för att få positiv medial uppmärksamhet både för sin klimat- och miljöpolitik och sitt krav på bättre resurshushållning. Ett gemensamt krav från Miljöpartiet och Vänsterpartiet på en folkomröstning om Natomedlemskap på valdagen skulle säkert få medial uppmärksamhet.

En sådan folkomröstning kan förslagsvis ha 3 alternativ: 
1. JA till att fullfölja ansökan så snabbt som möjligt. 
2. NEJ – avbryt ansökningen.
3. Avvakta med att slutföra Sveriges Nato-ansökan för att invänta vad som händer med Turkiets påtryckningar på Sverige. För att se hur attraktivt det egentligen skulle bli att vara Nato-medlem tillsammans med Turkiet styrt av Erdogan som driver en aggressiv politik. Utgången av USA:s mellanårsval i höst kan också visa om Trump direkt eller indirekt sannolikt kommer att styra USA efter nästa presidentval. Trump är ingen Natovän!

Den digitala Miljöpartiet-kongressen bör ta beslut 
– dels om den klimat- och miljö-politik som ska vara den grund som miljöpartiets politik ska bygga på.
– dels om inriktning och mål för Miljöpartiets Natopolitik.
– dels om att Miljöpartiet INTE ska ingå i någon regering utan fritt ta ställning i varje fråga och rösta på de förslag som bäst hjälper Miljöpartiet att nå sina politiska syften och mål.

Även efter valet kan det i många riksdagsomröstningar bli svårt både för regeringen och oppositionen att få majoritet för sina förslag. Då kan Miljöpartiet bli ”tungan på vågen” och avgöra vem som ska få majoritet. Eller så kan de lägga fram sitt eget förslag som bygger vidare på och förbättrar det alternativ som stämmer bäst med Miljöpartiets politik och, tillsammans med den vars alternativ Miljöpartiet byggt vidare på, få majoritet.

Miljöpartiet kan självt driva några utvalda frågor utöver klimat- miljökrisen, resurshushållning och Natopolitiken. Och får gärna driva ekonomiskt stöd till de landsbygdsbor som behöver kompensation för sina kraftigt ökade kostnader för drivmedel och djurfoder och annat som behövs inom jordbruk, skogsbruk och fiske och som utan hjälp riskerar konkurs.

Miljöpartiet bör få många väljares uppskattning för att det är ett grönt och inte ett blå-brunt parti. Grönt är livets färg. Men vad händer om Sverige får en blå-brun regering med Busch på en ministerpost? Ska Polisen då få skjuta skarpt  mot demonstranter och folkmassor?

Nej, måtte Miljöpartiet bli kvar i riksdagen efter höstens val!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV