Radar · Utrikes

Avgörande slag om Sievjerodonetsk

Invånare i Sievjerodonetsk vid en källare som använts som bombskydd under ryska attacker av staden.

Ryssland säger sig ha kontroll över Sievjerodonetsk i östra Ukraina – något Ukraina tillbakavisar. Strider pågår fortfarande och beskrivs som Ukrainas tuffaste utmaning sedan isoleringen av stålverket Azovstal i Mariupol.

Om staden faller har Ryssland vunnit kontroll över i stort sett hela Luhanskregionen.

Strider hörs kring busstationen, säger Sievjerodonetsk militärchef Oleksandr Striuk under ett tv-sänt tal, enligt CNN.

Ukrainska styrkor är i en svår försvarsposition och staden utsätts hela tiden för artilleribeskjutning. De mest intensiva striderna pågår vid stadens utkant. Men det finns dock fortfarande möjlighet att nå staden med humanitär hjälp, säger Striuk.

— Det är extremt svårt, men fortfarande möjligt.

Bil i Sievjerodonetsk skadad efter rysk attack
Bil i Sievjerodonetsk skadad efter rysk attack. Bild från 13 maj. Foto: Leo Correa/AP/TT

Fedir Venislavskyj, som sitter i det ukrainska parlamentets kommitté för säkerhet, försvar och underrättelse, säger enligt CNN att kommande dagar blir avgörande i slaget om Sievjerodonetsk.

— Våra styrkor har tryckt tillbaka fienden till tidigare positioner, men vi måste komma ihåg att ryska styrkor i praktiken befinner sig i Sievjerodonetsks utkant.

Under söndagen kom även rapporter om att strider pågår inne på stadens gator, enligt AFP.

Förlust vore betydande

Från ryskt håll anser man sig däremot ha vunnit kontroll över staden, men även tankesmedjan ISW påpekar i lördagens uppdatering att den ännu inte omringats helt och hållet.

”Den ukrainska militären står inför sin svåraste utmaning sedan isoleringen av Azovstalstålverket i Mariupol och kan mycket väl lida en betydande taktisk förlust inom de närmsta dagarna om Sievjerodonetsk faller, men ett sådant utfall är inte på något sätt garanterat och de ryska attackerna kan mycket väl uppehållas igen”, skriver ISW.

Enligt ISW kontrollerar Ryssland 95 procent av Luhanskregionen, som utgör norra hälften av det så kallade Donbassområdet, som Ryssland fokuserat på att inta under krigets tredje fas.

Även i staden Lysytjansk, som ligger bredvid Sievjerodonetsk, har ”läget blivit värre”, skriver Luhansks guvernör Serhij Hajdaj på meddelandeappen Telegram.

”Ryskt artilleri har fallit på ett bostadshus, en flicka har dött och fyra tagits till sjukhus”, säger han.

Kan inte återta Krim

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har de senaste dagarna flera gånger sagt att situationen i Donbass i östra Ukraina är svår. Men han har också lovat att Ukraina kommer att ta tillbaka alla områden som Ryssland har tagit, och att det bara är en fråga om tid.

I ett tv-sänt tal på lördagskvällen nyanserar han bilden något och säger att alla de områden som Ryssland har ockuperat sedan 2014 däremot inte kommer att kunna återerövras militärt, däribland Krimhalvön.

— Jag tror inte att vi kan återställa hela vårt territorium med militära medel. Om vi bestämmer oss för att gå den vägen kommer vi att förlora hundratusentals människor, sade han.