Glöd · Ledare

Turkiets ja är ett nederlag för den svenska demokratin

Nu är det klart att Sverige och Finland ger efter för Turkiets påtryckningar för att släppa in länderna i Nato. ”För det svenska folkets säkerhet” upprepar statsminister Magdalena Andersson som om det kommer bli mer sant för varje gång hon säger det. Men vad menar hon egentligen? Numera verkar svenska folket säkerhet och Turkiets interna säkerhet vara samma sak, och Turkiets interna säkerhet bestämmer Erdoğan vad det är. 

Detta är ännu ett nederlag för demokratin. Den obehagligt snabba ansökningsprocessen, valet att varken folkomrösta eller låta frågan spänna över ett riksdagsval var tydligen bara början. Svenska folket måste helt enkelt lita blint på statsministern när hon säger att detta är det bästa för det svenska folkets säkerhet. 

Nu ska Sveriges inofficiella vapenembargo mot Turkiet hävas. Utlämningsprocesser ska tydliggöras per Erdoğans instruktion – vad nu det kan tänkas innebära. Och bara den som ägnar sig åt terrorism behöver vara orolig, säger statsministern. Den retoriken känner vi igen alltför väl från andra politiska håll. Dessutom är det inte vår egen definition av terrorism vi längre behöver följa, utan Erdoğans.

De exakta effekterna av det här beslutet vet vi inte än, men Magdalena Andersson och regeringen har nu valt att urholka både demokrati och mänskligt värde och öppnat för att ge antidemokratiska strömningar allt starkare fäste i den svenska politiken.