Glöd · Debatt

Vi behöver också en ”folkets tjänare”

Vi borde göra oss av med oligarkstyret i Sverige också, skriver Erik Eriksson.

I Putins huvud är kriget logiskt eftersom han föreställer sig att Ryssland har en historiskt betingad överhöghet över Ukraina. Men om Ukraina och Volodomyr Zelenskyj lyckas kan det öppna sprickor i oligarkernas grepp om världen, skriver Erik Eriksson – och även i Sverige, menar han, behöver vi en folkets tjänare.

DEBATT Medan ett kommande val i Sverige delvis kan betraktas som en flugskit på världens tapetvägg, fortsätter Putins krig i Ukraina. Denna konflikt fick nyligen en ny, aktuell vinkling när Der Spiegel intervjuade källan till The Panama papers och Expressen hakade på. Artikeln visar hur centrala ryska – och ukrainska – oligarker är som anledning till detta krig.

Inte ens ”Folkets tjänare” Volodymyr Zelenskyj är helt oberörd av fenomenet oligarker. Bara kort tid före krigsutbrottet låg Zelenskyjs popularitetssiffror i botten (23 procent). Varför? Jo, han (och tre gamla ungdoms- och artistvänner) var själva delägare i ett nätverk bestående av offshore-bolag. Och hans samröre med en ökänd och åtalad ukrainsk oligark, Ihor Kolomojskyj, ifrågasatte hans trovärdighet.

Att delta i denna korrupta dans kring guldkalvar var nästan ett måste för kända, rika och högt uppsatta ukrainare. Så även i Ryssland. Och det ger anledning att titta på ytterligare ett av Putins skäl att starta kriget, kanske det viktigaste. Låt oss titta in i hans huvud.

I hans värld är Ryssland och Ukraina ett land, och har alltid varit så – glömt är att svenska/nordiska vikingar till stor del grundade ”Kievrus” (Kievriket, 800-tal–1100/1200-tal). I detta evigt enade Ryssland är oligarkerna landets ekonomiska elit och Putin dess samordnande kraft (se Der Spiegel). Att en del av detta rike – Ukraina – motsätter sig en sådan ordning är liktydigt med en revolution mot Rysslands överhöghet!

Ser man det så, är ”den militära aktionen” i Ukraina logisk. Man måste kväsa en revolution, och kallar gärna revolutionärerna nazister. Här har vi det ekonomiska motivet till invasionen. Det politiska motivet är de arkaiska stormaktsdrömmarna, modell 1700-, 1800- och 1900-tal. Mot dessa var den rysktalande juden Volodymyr Zelenskyj tvungen att vända sig. 

Eller fly, kanske för att njuta av ”oligarkaiska” skalbolagspengar på Cypern eller annorstädes. I stället för detta valde han motstånd och hjältestatus. Lyckas han, kan det öppna betydande sprickor i oligarkers och andras mångmiljardärers grepp över världsekonomin och deras utsugning av länders offentliga sektorer världen över. Ukrainas kamp är värd allt stöd.

Skalbolag i skatteparadis innehåller också pengar från ”gråzoner” likt svenska privatskolor, privat vård och omsorg. Vill vi stoppa detta spel, som dränerar oss på miljarder i skattepengar varje år? Vill vi bli världens flugskit med en allt fattigare välfärd? Nej, valet borde också i Sverige bli en röst på ”Folkets tjänare”!