Radar · Miljö

Tredjedel av Pakistan under vatten

Människor som tvingats fly sina hem transporterar sina ägodelar på en flotte i staden Sohbat Pur.

En tredjedel av Pakistan ligger under vatten, enligt landets klimatminister. Tiotals miljoner har drabbats av de värsta översvämningarna på minst ett årtionde. Internationell hjälp har börjat anlända till landet där satellitbilder visar hur byar, vägar och fält utplånats.

Satellitbilder före och efter översvämningarna som lamslagit Pakistan under sommaren visar hur byar, fält och infrastruktur ligger under vatten.

En tredjedel av Pakistans yta ligger under vatten efter monsunregnen som slagit rekord, säger klimatminister Sherry Rehman på måndagen.

– Det är ett enda stort hav, det finns ingen torr mark så vi kan pumpa bort vattnet, säger Rehman.

Hem har spolats bort och viktig lantbruksmark har förstörts i landet, där över 1 000 människor rapporteras omkomna under årets monsunregn som började i juni.

Den verkliga siffran kan dock vara betydligt högre då hundratals byar i landets norra delar är avskurna efter att översvämmade floder har förstört vägar och broar.

Tält och mat

Regeringen har utropat nödläge och bett om internationell hjälp. Under söndagen började de första hjälpflygen anlända från Turkiet och Förenade Arabemiraten med tält, mat och andra dagliga förnödenheter.

Det årliga monsunregnet är nödvändigt för bevattning av grödor och för att sjöar och dammar ska fyllas på, men det kan också orsaka stor förstörelse. I år har över 33 miljoner människor påverkats enligt landets katastrofmyndighet. Det motsvarar var sjunde pakistanier och hela distrikt har dränkts i vattnet, enligt klimatministern.

– Det här är väldigt långt från en normal monsun – det är klimatdystopi på vår tröskel, säger klimatminister Sherry Rehman.

"Översvämningsvatten överallt"

Årets översvämningar jämförs med de som inträffade 2010, vilka har setts som de värsta sedan statistik började föras. Då omkom fler än 2 000 människor och nästan en femtedel av landet låg under vatten.

Landets premiärminister Shabaz Sharif säger under en rundtur i svårt drabbade områden i landets norra delar, att det i år kommit mer vatten än på 30 år.

– Jag såg översvämningsvatten överallt, var jag än har gått de senaste dagarna och till och med i dag, säger han i Charsadda, en av de drabbade städerna.

Torrare väder väntas under veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV