Zoom

SD-kandidat och ungdomsordförande: ”Stoppa folkutbytet”

SD-kandidat sprider myten om "folkutbyte".

SD-kandidaten och ungsvenskarnas distriktsordförande i Blekinge sprider den i den fascistiska och rasideologiska miljön vanliga myten om ett folkutbyte. Han sprider även rasistiska slogans som populariserades av den så kallade alternativhögern och menar att ”repatriering” är den viktigaste valfrågan.

”Gällande ’Stoppa befolkningsutbytet’ så tror jag att jag använde detta från SVT:s Uppdrag granskning gällande Filipstad, då jag anser att det inte är bra när vi får områden där svenska språket inte är majoritetsspråk, och de som har svenska som första språk flyttar därifrån”, skriver Nord i ett mejl till Syre.

André Nord är i dag distriktsordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund i Blekinge. Valet 2018 valdes han som ersättare i Karlshamns utbildningsnämnd. Nu står han på listan som sjätte namn för att väljas in i kommunens kommunfullmäktige och han ställer även upp i Blekinges regionval. Syre har sökt Nord över telefon, men han har valt att svara på Syres frågor via mejl.

Vit makt-propaganda

Så sent som hösten 2021 året spred han på sitt Twitterkonto budskap vanliga i vit makt-miljön om ett så kallat befolkningsutbyte. ”Stoppa befolkningsutbytet”, skrev han i versaler i ett inlägg som han fastnålat på twitter fram till åtminstone mars 2021.

Idén bygger på myter och konspirationsteorier som direkt härstammar från nyfascistiska miljöer. Det hittas ofta i rent nazistiska och rasideologiska miljöer. I Sverige i dag förs idén om ett folkutbyte fram främst av det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

Även om sverigedemokrater i sin retorik och i realiteten ofta när samma typ av konspirationsteori är själva begreppet kontroversiellt inom partiet på grund av den tydliga kopplingen till vit makt-miljön.

Motiverat terror

Propagandan om ett folkutbyte har varit en motivering till flera terrordåd. Terroristen i Christchurch i Nya Zeeland, som 2019 öppnade eld i två moskéer och dödade över 50 och skadade lika många, lämnade ett manifest efter sig som präglades av konspirationsteorin.

Slagordet ”judar ska inte byta ut oss” ekade i vitmakt-samlingen som gick fackeltåg i Charlotteseville, USA i augusti 2017 och kulminerade i att en högerextrem terrorist körde in i en grupp motdemonstranter. Heather Heyer dödades och över 30 skadades.

Den 14 maj sköts 10 personer ihjäl i Buffalo, USA. Terroristen som ”ville döda så många svarta som möjligt” lämnade även han efter sig ett manifest präglat av myten om ”folkutbytet”.

Regnbågsflaggan och ”kulturmarxism”

André Nord gav även uttryck för annat direkt kopplat till vit makt-miljön. Han använder begreppet ”kulturmarxistisk” i samband med en meme över Pepe The frog och en regnbågsflagga. Pepe The Frog används ofta som symbol  inom den fascistiska så kallade alternativhögern.

”Strukturkonservativa kristdemokrater sitter gemensamt och glor på kulturmarxistisk propaganda. Vem är förvånad.”

”Jag har nog använt begreppet vid melodifestivalen när det kommer till queerfeminism som är lätt och koppla ihop med marxism. Om jag har formulerat mig så som du skriver så kan jag bara konstatera att det var oerhört dumt då det både är felaktigt och onödigt”, skriver Nord på mejl.

Begreppet ”kulturmarxism” har sitt ursprung i antisemitiska konspirationsteorier och som i dag plockats upp av ledande Sverigedemokrater och som var centralt i den norska terroristen Anders Behring Breiviks legitimering av sitt terrordåd.

Titulerar sig som återvandringschef

André Nord beskrev på Twitter sig själv  i mars 2021 som:

”Framtida GD (generaldirektör, red. anm) för återvandringsverket”.

Återvandringsverket är Alternativ för Sverige stora profilfråga. Partiet vill upprätta myndigheten som ska utvisa miljoner svenskar från Sverige utifrån partiets syn på om de är ”kompatibla”. Till Expo förklarade Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand att han i synnerhet vill deportera muslimer.

”Man kan tänka sig att det finns undantag där en person kommit från ett muslimskt land, eller är troende muslim men i övrigt lever i harmoni med samhället utan att ställa särkrav. Jag kan inte säga att varenda muslim skulle utvisas. Men naturligtvis skulle vår återvandring i huvudsak beröra muslimer, sa Kasselstrand till Expo. 

Även Sverigedemokraterna har dock plockat upp begreppet ”återvandring” och Ungsvenskarna med partiets rättspolitiska talesperson Tobias Andersson i spetsen har pushat moderpartiet att driva frågan hårdare. 

”Att Sverige behöver återvändande och ett totalt asylstopp är självklart. Nästa steg för oss som parti måste då vara att på riktigt leverera politik som säkerställer att återvändandet och asylstoppet blir verklighet.”, skrev Tobias Andersson i debattartikel på Svenska Dagbladet 2021.

Nyligen uppmärksammades Tobias Andersson för sitt rasistiska tweet: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp Kabul”.

Återknyter till SD:s partiprogram från 90-talet

André Nord dammade även av Sverigedemokraternas gamla begrepp för samma sak i en tweet den 25 februari 2021.

”Repatriering är det finaste vi har”.

”Stora resurser måste avsättas för att skapa förutsättningar för att de etniska främlingar som invandrat till vårt land efter 1970 skall kunna återvända till sina respektive hemländer. Betalning för återresan och en schablonersättning för sex månaders uppehälle i hemlandet skall utgå till dem som repatrieras. Äktenskap med svensk medborgare medför inget undantag från repatriering.” skrev Sverigedemokraterna i sitt partiprogram 1996.”

”Jag syftar på de som begår grova brott och inte vill vara en del av det svenska samhället. Begår man överfallsvåldtäkt eller skadar sina medmänniskor så tycker jag att man ska utvisas. Detta kan ses som provocerande och skriva att det ’repatriering är det finaste’ men det är den lösning jag ser på att stävja en del av det övervåld som finns i samhället idag” skriver Nord i en mejlkommentar.

Memes från vit makt-miljön

Andre Nord använder den högerextrema memen "Nejut"
Andre Nord använder den högerextrema memen "Nejut"

André Nord har twittrat hashtaggen #Nejut, en meme som främst hittas i alternativhögern och hos nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Och på Twitter skrev han vad han ser som valet 2022 viktigaste fråga:

”Återvandring och demografi.”

På Syres fråga om hur han ser på Alternativ för Sverige med anledning av formuleringar som rimmar väl med deras politik, skriver han:

”Mycket av mina uttryck kan återses i flera olika partier, att rycka några citat kan lätt tolkas åt ett visst håll är nog ganska lätt oavsett vilket parti det gäller, undantaget är kanske miljöpartiet. Jag ser inte Alternativ för Sverige som ett alternativ för Sverige utan mycket av det de ägnar sig åt är destruktivt.”

På torsdagen avslöjade researchföretaget Acta Publica i granskningen Ur mylla brun att Sverigedemokraterna har 214 kandidater som gett utryck för nazism eller grov rasism. I granskningen finns exempel på kandidater som dömts för hatbrott, konsumerat högerextrem propaganda, varit aktiva i högerextrema grupperingar eller spridit hat på nazistiska forum. Från 2006 till och med årets val har omkring 1 100 kandidater från riksdagspartierna haft en bakgrund i eller kopplingar till den högerextrema miljön. 80 procent av dessa har ställt upp för Sverigedemokraterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV