Radar · Morgonkollen

Andersson: SD har bedrivit hatkampanj mot Lööf

Statsminister och socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson under Equmeniakyrkans partiledarutfrågning på söndagen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) jämför Sverigedemokraternas retorik med nazisternas på 1930-talet. Hon kallar SD:s webbkanal Riks publiceringar om Centerledaren Annie Lööf för ”en hatkampanj”.

Statsministern fick inför sin partiledarutfrågning i Equmeniakyrkan i Vårgårda på söndagskvällen frågan om Socialdemokraterna sträcker ut en hand till Liberalerna, för att samarbeta. Det öppnade Andersson för, men tillade att ett samarbete med SD måste vara ”väldigt tungt” för L med tanke på att partiet ”verkligen stått upp historiskt mot fascism och nazism”.

– De (SD) pratar om att förnedra nioåringar, de har propaganda om att det ska vara ”enkel biljett till Bagdad” på tunnelbanetågen – det var exakt det nazisterna gjorde på 30-talet, sade Andersson.

Med ”Bagdad” refererar Magdalena Andersson till Kabul – och mer specifikt ett kritiserat inlägg på Twitter från SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson från tidigare i augusti. Ackompanjerat av en bild på ett tunnelbanetåg täckt i reklam från SD skrev han: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”.

Tweeten från Tobias Andersson, SD:s rättspolitiske talesperson, som Magdalena Andersson kritiserar
Tweeten från Tobias Andersson, SD:s rättspolitiske talesperson, som Magdalena Andersson kritiserar. Bilden är från den 17 augusti. Foto: Skärmdump Twitter

"Hårresande"

Magdalena Andersson kommenterade också uppmärksammade videoinlägg som publicerats av SD:s webbkanal Riks om Annie Lööf (C), som var den misstänkta måltavlan för det dödliga attentatet i Almedalen i somras.

– Eller nu, efter att SD Riks har drivit hatkampanjer mot Annie Lööf, kallat henne Jihad-Annie och landsförrädare, så har hon då blivit potentiell måltavla för ett politiskt mord. Och då säger Jimmie Åkesson att Annie Lööf ska sänka tonläget? Alltså det är ju helt hårresande, det är ju att skylla på brottsoffret. Och det är inte helt sällan i historien som män gör så mot kvinnor, sade Andersson.

Åkesson: "Ovärdigt"

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterar Anderssons uttalanden skriftligt.

”Det där är så lågt och ovärdigt att jag inte vill kommentera. Jag diskuterar gärna sakfrågor med Magdalena Andersson, men jag tänker inte delta i gyttjebrottning”, skriver han i ett svar till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV