Radar · Politik

Fria utsläpp för flyget efter EU-beslut

Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet är kritisk till beslutet att tillåta fri tilldelning av utsläppsrätter till flyget.

EU-parlamentets transportutskott beslutade idag att föreslå fri tilldelning av utsläppsrätter för flyget.

Miljöpartiets europaparlamentariker Jakop Dalunde är motståndare till beslutet och menar att flyget ska betala för sina utsläpp precis som andra sektorer.

– Vi gröna har föreslagit att stryka fri tilldelning för flyget. Det är ett bakslag att parlamentets Transportutskott istället vill införa nya kryphål och undantag för flygsektorn, säger Jakop Dalunde i ett pressmeddelande.

Även EU-kommissionen vill avskaffa den fria tilldelningen för flyget helt, fast i en långsammare takt än vad de gröna föreslagit.

– Flyget har alldeles för länge haft gräddfiler i klimatpolitiken och inte behövt betala för sina utsläpp. Tiden är knapp om Europa ska lyckas minska sina utsläpp tillräckligt, säger Jakop Dalunde.

Bakgrund om förslaget

EU-kommissionens förslag är att fasa ut de fria utsläppsrätterna fram till 2030.

Transportutskottet i Europaparlamentet har istället introducerat ett nytt system med gratis utsläppsrätter till flyget för “hållbara flygbränslen”.

Eftersom dessa bränslen redan räknas som nollutsläpp kan flygbolagen istället använda de utsläppsrätter de får till det konventionella bränslet och kan göra de utsläppen gratis.