En skåning ska representera Västerbotten där han aldrig har varit, en annan bor i Västra Götaland men ska representera Skåne. Och som regionråd i Dalarna föreslås Kent Ekeroth från Stockholm.
I sju av åtta partier som är representerade i riksdagen har de olika länen egna listor i riksdagsvalet. Sverigedemokraterna väljer att göra annorlunda och har så kallade rikslistor. Det innebär att de 60 första kandidaterna på listan är samma i alla valkretsar i landet.
Det innebär i sin tur att eftersom Sverigedemokraterna har så hög representation är de 60 första namnen på listan i stort sett garanterade en riksdagsplats.
Även i årets val ökade Sverigedemokraterna och har nu 73 ledamöter i den nya riksdagen. 20 av dem har valts in i en valkrets de inte tillhör och ska nu representera en annan del av landet än där de bor och är skrivna.
Har aldrig varit i Västerbotten
Jimmie Åkesson bor exempelvis själv i Sölvesborg i Blekinge men representerar Jönköping.
Pontus Andersson från Helsingborg ska representera Västerbotten i nästa mandatperiod, men har aldrig varit där.
– När jag åker dit i höst blir det första gången. Så det ska bli spännande, säger Pontus Andersson till SVT Västerbotten.
Han ska då bland annat passa på att träffa lokala partiföreträdare.
– Jag ser det som viktigt för min del att förstå frågorna som är viktiga där och se till att dessa frågor också lyfts. Min dörr ska vara så öppen som möjligt för Västerbotten så att de kan få chansen att påverka mig i riksdagsämbetet, säger Pontus Andersson.
Trots att han själv inte bor i länet anser Pontus Andersson att Västerbotten representeras väl i riksdagen. Hans partikollega Sara Gille bor nämligen i Dorotea och sitter i riksdagen. Fast hon sitter på ett mandat från Dalarna.
– Det är viktigt att påpeka att SD inte saknar representanter i riksdagen som är från Västerbotten på grund av mig, säger Pontus Andersson.
Några planer på att flytta till Västerbotten har han inte, utan tänker bo kvar i Helsingborg.
"Ska säkerställa rätt kompetens"
Jörgen Grubb från i Malmö i Skåne ska representera Västra Götaland. Thomas Morell som bor i Tibro i Västra Götaland, ska i sin tur representera Skåne.
– En del av oss har hamnat lite konstigt. Jag förväntas göra någonting för Västra Götaland, men är ju skåning och hade hellre representerat min del av landet, säger Jörgen Grubb till SVT Nyheter Skåne.
Michael Rubbestad bor i Bålsta i Uppsala län men sitter på Örebrobänken.
– Jag har vänner och bekanta och har varit där men jag har ingen koppling till Örebro län mer än så, säger Michael Rubbestad till Altinget.
Enligt honom är anledningen till att Sverigedemokraterna valt att använda sig av en rikslista att de vill få in rätt kompetens.
– Vi har en gemensam valsedel för att säkerställa att vi har rätt kompetens i alla utskott. Sätter du en lista med 60 namn då har vi vissa som är duktiga på försvar, vissa som kan sjukvård, vissa som kan familjepolitik och så vidare. Om varje län helt och hållet sätter sina listor så skulle du i teorin kunna få in 60 personer som är proffs på försvar men ingen kan något om sjukvård, säger Michael Rubbestad till Altinget.
Kent Ekeroth gör comeback – i Dalarna
Det är snarlika argument som partiföreträdare använde när Kent Ekeroth nu återvänder till politiken som oppositionsråd i Region Dalarna.
Kent Ekeroth satt tidigare i riksdagen för Sverigedemokraterna och är för många känd för den så kallade järnrörsskandalen från 2012 då Expressen avslöjade hur Kent Ekeroth och två andra ledande SD-politiker två år tidigare förolämpade flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord och jagade dem med järnrör. 2017 fälldes han i tingsrätten för ringa misshandel efter ett krogbråk, en dom som hovrätten friade honom från. 2018 tog han en politisk paus och har sedan dess varit knuten till SD-vänliga sajten Samnytt.
Aleksandra Børgesen från Ludvika var tvåa på partiets regionlista och fick näst flest personkryss efter Per Ola Ahlström, Avesta, som tog en av de två platserna som oppositionsråd.
Men den andra platsen gick inte till Aleksandra Børgesen utan till Kent Ekeroth, något som Dala-Demokraten var först med att berätta.
– Jag har haft ett uppehåll från politiken i fyra år. När SD Dalarna kontaktade mig i somras kände jag att det var dags att återvända, säger Kent Ekeroth till Dala-Demokraten.
Aleksandra Børgesen upplever att beslutet går emot demokratin och först efter valet fick veta att hon inte längre var aktuell som oppositionsråd. Hon lämnar nu partiet i protest.
Den lokale partiföreträdaren Kent Forschner-Hell säger till Falu-Kuriren att det var han som “övertalade” Kent Ekeroth att ta en plats i Dalarna.
Kent Forschner-Hell ser inte Aleksandra Børgesen avhopp som en stor fråga. Enligt honom var hon inte tillräckligt kompetent för jobbet “hon var bara kvoterad” på listan.
– Det måste vara någon kille som kan allt om politik. Man måste också ha utbildning och klara debatter, säger Kent Forschner-Hell till Falu-Kuriren.
Forschner-Hell tror att Ekeroth kommer klara rollen som oppositionsråd alldeles utmärkt trots att han inte har någon som helst erfarenhet av regionpolitik.
– Han är duktig på att läsa in. Hon är ju tandhygienist, säger han.
Tandvård ingår ju i Region Dalarnas ansvar?
– Det är ju bara en liten del.
Måste vara skriven i region eller kommun
I riksdagen behöver man inte vara skriven i den region man representerar, men det krävs i regionvalet.
Samma med kommunvalet, där företrädare måste vara skrivna i den kommun de representerar.
Kent Ekeroth är i dag skriven på en adress i Stockholm men om han skriver sig i Dalarna kan regionfullmäktige välja honom till oppositionsråd.
– Kent Ekeroth kommer att flytta till Dalarna, han kommer inte att sitta i regionfullmäktige utan bara arbeta som oppositionsråd, säger Fredrik Trygg, gruppledare för SD i Regionen till SVT Nyheter Dalarna.
Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tycker den konstruktionen är problematisk. Enligt hans tolkning av kommunallagen är rådsposter förknippade med att vara förtroendevald, vilket Kent Ekeroth inte är. Han har inte stått på Sverigedemokraternas regionlista i Dalarna och väljarna har inte kunnat rösta in honom i regionfullmäktige.
– Det här försvårar för medborgarna att förstå systemet och positionens kapacitet och utifrån det kunna utkräva ansvar, säger Göran Sundström till SVT Nyheter Dalarna.
Läs mer:
Stenevi om valet av Kronlid: väldigt problematisk