Radar · Integritet

Många uppmärksammade internationella aborträttsdagen

I USA har protesterna varit omfattande sedan högsta domstolen i somras upphävde en dom som garanterade rätten till abort i hela landet.

Många privatpersoner, politiker och organisationer valde att stå upp för aborträtten i sociala medier idag. Den 28 september är nämligen internationella dagen för säkra aborter. En rätt som på många håll i världen börjat vackla.

Kommentarer under hashtaggen #ståuppföraborträtten fyllde sociala medier under onsdagen. ”Abort ska vara lagligt och säkert – i Sverige och i världen!”, skriver Afrikagrupperna.

”Abortförbud leder inte till färre aborter – bara farligare. Varje år dör tiotusentals kvinnor av komplikationer efter osäkra aborter, framför allt i världens fattigaste länder. Det är en av anledningarna till att vi fortsätter att #ståuppföraborträtten – alltid, överallt och för alla kvinnor!”, skriver Kvinna till kvinna.

Initiativet till just denna kampanj togs av RFSU år 2017 och det har sedan dess varit en årlig kampanj. I år samarbetar de med organisationen MÄN.

”Det sitter främst män på de maktpositioner som styr rätten till abort runt om i världen. Alla ni andra män: vi behöver er nu, mer än någonsin. Att ni visar ert stöd för alla de modiga aktivister och organisationer världen över som tar kampen dag efter dag, år efter år. Att ni tar ställning FÖR rätten till abort nu när många mobiliserar MOT den”, skriver RFSU på sin hemsida.

Hotad aborträtt runtom i världen

Aborträtten hotas nu på allt fler ställen i världen. Malin Björk (V) lyfter Ungern i en kommentar på Facebook: ”Idag är jag i Budapest. Här har Orbáns högernationalistiska regering, SD:s kompisar, precis inskränkt aborträtten. En kvinna som vill göra abort måste nu göra ultraljud och få sin partners tillåtelse.”

Katarina Bergehed, ansvarig för kvinnors rättigheter på Amnesty Sverige lyfter i en artikel på Amnestys hemsida om hur utvecklingen i USA gått bakåt sedan högsta domstolen i somras hävde en dom som skyddade rätten till abort i hela landet.

”I dag saknar 36 procent av USA:s kvinnor i reproduktiv ålder möjlighet att få en laglig abort i den egna delstaten”, skriver hon och hänvisar till uppgifter i Washington post.

Samtidigt ser det ut som att aborträtten kommer att bli en av de viktigaste valfrågorna i det kommande mellanårsvalet. 73 procent av kvinnorna mellan 18 och 49 år har i en opinionsundersökning uppgett att abortfrågan kommer att vara central i hur de röstar.

”Kampen för att återerövra rätten att bestämma över sin egen kropp och reproduktion verkar med andra ord ha tagit fart”, skriver Katarina Bergehed.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV