Radar · Arbetskritik

Lagen om meddelarskydd prövas i domstol

I Attunda tingsrätt kommer snart dom i ett fall om meddelarskyddet.

Rätten att rikta kritik mot sin arbetsplats i media när man jobbar inom offentlig verksamhet prövas just nu i domstol. Fallet tar upp hur ett vårdbiträde på ett äldreboende fick en skriftlig erinran efter att ha pratat med media om brister i arbetsplatsens smittskydd.

Under tisdagen avslutades förhandlingar i Attunda tingsrätt i Sollentuna om fallet där en kvinna som arbetade som vårdbiträde på äldreboendet Sabbatsbergsbyn, som företaget Attendo driver, fick en skriftlig erinran för att ha pratat med media.

Efter att ha försökt lyfta kritik internt mot arbetsplatsens brister i smittskyddshantering så valde Stine Christophersen att gå ut i media, i en intervju med Expressen. Det hela ledde till att hon kallades in till ett möte med två chefer och företagets HR-specialist och fick en skriftlig erinran.

Men detta strider mot lagen om meddelarskydd som trädde i kraft år 2017 och som just syftar till att skydda offentliganställda som framför kritik i media.

– Att kalla in en arbetstagare och ge en skriftlig erinran, som har skett i det här fallet, är enligt min bedömning brott mot lagen om meddelarskydd. Lagen trädde i kraft 2017 och såvitt jag känner till är den inte prövad än, sade kammaråklagare Anette Fassl när åtalet presenterades i våras, rapporterar Upphandling 24.

Viktigt som vägledande dom

Ärendet har fått stor uppmärksamhet i flera medier. Ännu har ingen dom fallit, men fallet är viktigt för att ge vägledning i hur liknande händelser ska tolkas i domstol.

– Jag kan inte säga att jag ser fram mot rättegången, men den är viktig. Meddelarskyddet måste fungera, sade Stine Christophersen till Kommunalarbetaren i förra veckan.

Hennes målsägarbiträde Nathalie Salazar Lundqvist menar att det är ett viktigt mål för alla anställda inom privat vård och omsorg.

– Jag hoppas att det kommer att bli fler liknande mål. Jag tror att det här har skett förut på andra ställen. Det är till och med möjligt att det har gått till så här generellt. Därför tycker jag att det är bra att det kommer ut, säger hon till Kommunalarbetaren.

Hon tillägger att det kan bli viktigt att i sådana fall samla in bevisning, såsom Stine Christophersen gjorde. Hon spelade in samtalet med sina chefer i hemlighet, något som använts under rättegången som bevis.

Fler exempel på nedtystande

Att begränsa anställdas yttrandefrihet är något som verkar ske på flera håll. Så sent som i måndags rapporterade SVT Nyheter Stockholm att region Stockholm försökt tysta anställda under valrörelsen. Under en inspelad intervju tillrättavisas en barnmorska av sjukhusledningen.

”Man får prata i egenskap av egen, men man får inte prata i egenskap av medarbetare, i politiken”, hörs kommunikationschef Malin Pettersson på Södertälje sjukhus säga på bandet. 

Vid ett senare tillfälle hänvisar hon till riktlinjer som tagits fram av regionstyrelsens arbets- och personalutskott och undertecknats både av finansregionrådet Iréne Svenonius (M) och oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S). Där lyfts bland annat inskränkningar i yttrandefriheten för medarbetare under valrörelsen.

Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsgrundlagen, säger till SVT att man helt enkelt inte får skriva så.

– Skriver man på det viset och det skulle landa hos Justitieombudsmannen så finns det ett antal JO-beslut som kritiserar sådana policydokument, säger han.

Läs mer:

Chefer varnade visselblåsare – nu väcks åtal

Ny lag ska skydda visselblåsare: ”Ska inte behöva vara rädda”