Radar · Morgonkollen

Göteborgs sparplan: sänka värmen i skolan

Temperaturen i skolorna i Göteborg kan komma att sänkas till 18 grader i vinter när kommunen behöver spara pengar.

Skolorna i Göteborg kan få sänkt inomhustemperatur när staden är på jakt efter energitjuvar.
Politikerna är överens – staden måste spara och energiförbrukning måste minska ännu mer, skriver Göteborgs-Posten (GP).

– Blir det energibrist och vi får välja mellan att ha en nedsläckning eller att ha kallare inomhus, så måste vi sänka. Men gränsen kanske går vid 18 grader. Det kan ske när det blir cirka minus fem grader ute, säger Ulf Krüger, chef för fastighetsavdelningen på lokalförvaltningen, till tidningen.

Kommunstyrelsen beslutade redan i förra veckan om att energianvändningen i staden måste minska med minst fem procent.

– Får vi inte de här åtgärderna på plats finns det en hög sannolikhet att vi behöver göra avstängningar i elsystemet vid en sträng vinter. Det är inte bara jag som gör den bedömningen, utan även Energimyndigheten, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till GP.

Men det är inte bara skolorna som kan påverkas. Lokalförvaltningen förvaltar 1 500 olika objekt, bland annat bibliotek och museer, med en sammanlagd yta om två miljarder kvadratmeter.

Kommunen undersöker också om det finns tomma lokaler som kan stängas ner, eller anläggningar där det är för varmt eller drar från fönster.

Målet är att minska energianvändningen med fem procent under de mest belastade timmarna och med tio procent totalt, skriver GP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV