Lägg ned spionanklagelserna mot Julian Assange, kräver de stora medier som först publicerade uppgifter som Assange och Wikileaks hade kommit över.
The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel och El País samarbetade kring materialet – omkring 250 000 läckta diplomatiska kommunikationshandlingar – och publicerade ett urval den 28 november 2010.
På dagen tolv år senare riktar de ett gemensamt uttalande till USA.
”Att publicera är inte ett brott”, skriver tidningarna, och uppmärksammar att de läckta handlingarna har lett till och fortfarande leder till avslöjanden av bland annat korruption och diplomatskandaler.
Publicisterna medger att de kände sig nödgade att kritisera Julian Assange när han senare lade ut materialet i sin helhet på nätet. Flera av dem vill också ha fört till protokollet att de bekymras av hans misstänkta dataintrång. Men:
”Denna lagföring sätter ett farligt prejudikat och hotar att undergräva USA:s första grundlagstillägg och pressfriheten”, skriver de, och slår fast att det är journalisters kärnuppdrag att ta emot och tillkännage känslig information när det ligger i allmänhetens intresse.
Assange anklagas för spioneri i USA. Han bodde på Ecuadors ambassad i London i sju år innan han släpades ut därifrån 2019. Sedan dess sitter han i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse medan det avgörs om han kan utlämnas.
Läs mer: