Radar · Morgonkollen

Reportrar utan gränser stödjer Assange

Anhängare till Julian Assange protesterar utanför en London-domstol som på onsdagen utfärdade en utlämningsorder till USA.

En domstol i Storbritannien beslutade på onsdagen att Wikileaks-grundaren Julian Assange ska utlämnas till USA, där han anklagas för spioneri. Beslutet måste dock godkännas av regeringen, och nu kräver Reportrar utan gränser i ett upprop att inrikesminister Priti Patel avslår USA:s begäran.

Journalistorganisationen har startat en namninsamling och skriver på sin hemsida att utlämnandet av Assange och åtalet skulle innebära ett farligt prejudikat för journalistik och pressfrihet runt om i världen.

”Han skulle bli den första utgivaren som åtalas enligt spionagelagen, som innebär att den misstänkte inte kan åberopa allmänintresset när hemlig information offentliggörs. Samma prejudikat skulle kunna tillämpas på vilken journalist som helst, vilken utgivare som helst eller vilken källa som helst som arbetar med läckt, hemligstämplad information”, skriver Reportrar utan gränser.

Om han utlämnas till USA riskerar Julian Assange upp till 175 års fängelse för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. De hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokumenten som läcktes avslöjade amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.