Radar · Utrikes

Eldstrid med danska marinen – slipper straff

Soldater från danska marinens fartyg Esbern Snare hamnade i eldstrid i Guineabukten för ett år sedan.

Den nigerianske man som åtalats i Danmark för att under eldstrid i Guineabukten ha utsatt danska soldater för livsfara slipper straff, men är enligt Köpenhamns tingsrätt skyldig till brott.

Den 24 november förra året skulle en helikopter från danska försvarsmaktens fregatt Esbern Snare stoppa förmodade pirater under ett patrulluppdrag i Guineabukten. Helikoptern avfyrade varningsskott och därpå följde beskjutning av helikoptern.

Inga danska soldater kom till skada, men fyra av dem som besköt helikoptern dödades i eldstriden. Den nu åtalade mannen skadades så illa att hans ben behövde amputeras och han fördes därför till Danmark för vård. Samtidigt har han varit häktad ända sedan dess.

Han ska inte själv ha avlossat några skott mot danska soldater, men enligt Köpenhamns tingsrätt är det klarlagt att han medverkat till att utsätta dem för livsfara.

Trots att något straff inte utdöms kommer han att hållas fortsatt frihetsberövad till den 20 december, eftersom han är utländsk medborgare och domen kan komma att överklagas.

Nigerias utrikesdepartement har krävt att han ska släppas fri och att Danmark ber om ursäkt för händelserna, har Weekendavisen tidigare rapporterat. Den danska versionen av vad som hänt ifrågasätts av det nigerianska utrikesdepartementet, som i stället anser att det är danska soldater som borde ställas inför rätta.