Radar · Morgonkollen

Dom i unikt mål om dödsfall efter polisgrepp

Stockholms tingsrätt meddelar sin dom klockan 11.

En polis står åtalad för vållande till annans död efter ett ingripande som slutade med att en man miste livet.
I dag meddelas domen i fallet, som är det första i sitt slag i Sverige.

– Det är första gången en polis i modern tid har åtalats för vållande till annans död för ett fysiskt grepp, säger Annika Norée, som forskar på straffrätt och polisrätt och som har följt rättegången.

Åtalet rör en händelse på Lidingö utanför Stockholm den 12 november förra året. Polisen och en kollega till honom ingrep då mot en narkotikapåverkad man som ska ha uppträtt aggressivt och irrationellt.

Mannen belades med handfängsel och polismannen ska sedan, när mannen låg på mage med delar av kroppen över en trappavsats, pressat ned mannen mot marken med ett av sina ben och sin kroppstyngd.

Enligt åtalet pressade polisen ned mannen mot marken under ”så lång tid att denne avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp”.

Polisen orsakade därmed mannens död genom oaktsamhet, enligt chefsåklagare Per Nichols vid den Särskilda åklagarkammaren. I andra hand yrkas att polisen ska dömas för tjänstefel.

– Ingen ifrågasätter att polisen haft rätt att använda våld, eller att det varit nödvändigt. Utan vad vi nu ska få svar på är dels om det här greppet orsakade döden, där har rättsläkarna olika uppfattningar, och dels om agerandet var försvarligt, säger Annika Norée.

Stockholms tingsrätt meddelar sin dom klockan 11.