Radar · Nyheter

Billström: Viktiga Natosamtal med Turkiet

Utrikesminister Tobias Billström (M).

Turkiet har öppnat för att diskutera Sveriges och Finlands Natoansökningar under Natomötet i Bukarest.
– Där kommer vi få möjligheten att utbyta åsikter om uppfyllandet av villkoren i memorandumet och hur det arbetet fortskrider, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu uppgav på måndagen att han kommer att träffa sin svenska respektive finländska motsvarighet för att diskutera de två ländernas ansökningar om att gå med i Nato, skriver AFP.

Mötet kommer att ske under försvarsalliansens möte i Bukarest i Rumänien på tisdagen.

– Det är en del av hela Natoarrangemanget, att man sitter ned och pratar med enskilda stater, och det är en viktig del av mötet, säger Billström till TT.

Sverige och Finland inbjudna

– Mitt samtal med den turkiske ministern kommer naturligtvis att kretsa kring uppfyllandet av det trilaterala memorandum som beslutades i samband med Madrid-mötet i somras, där Sverige och Finland är parter tillsammans med Turkiet, fortsätter han.

Natos utrikesministrar möts för ett tvådagarsmöte i Bukarest tisdag och onsdag. Som blivande medlemmar, så kallade invitees, är även Sverige och Finland inbjudna.

Inför mötet har alliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg pressat på för att Sveriges och Finlands Natoansökan ska ratificeras.

Stoltenberg: Skynda

I fredags uppmanade Stoltenberg tydligt Ungern och Turkiet att så snart som möjligt godkänna de två nordiska länderna.

– Det är dags att slutföra anslutningsprocessen och välkomna (Sverige och Finland) som fullvärdiga medlemmar i vår allians. Detta kommer att göra dem säkrare, Nato starkare och det euroatlantiska området säkrare, sade Stoltenberg på en pressträff.

Hittills har 28 av 30 allierade ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Endast Ungern och Turkiet kvarstår.

Budapest meddelade nyligen att man planerar att ge Sverige och Finland tummen upp i februari. Men samtalen mellan Sverige och Turkiet har bedömts fortsätta långt in i 2023.