Radar · Inrikes

Över 18 000 katter tävlade – fem blir frimärken

Katthemskatten Valiant från Kalmar i förgrunden är en av fem katter som blir frimärke.

I fjol hittades katten Valiant övergiven i en vedhög i Kalmar. Men han fick en andra chans och ska nu, tillsammans med fyra andra katter, avbildas och bli frimärke.

Tidigare i år bad Postnord kattägare runt om i landet att skicka in bilder på sina katter, för en tävling där vinsten bestod i att få dem avbildade på frimärken.

Det resulterade i 18 370 bidrag med tillhörande motivering om varför just deras katt eller katter skulle väljas. Nu är tävlingen över och fem katter har valts ut.

– Gensvaret har varit väldigt, väldigt stort. Vi har fått in över 18 000 genomarbetade förslag med motivering och bild. Det har varit många bidrag att titta på. Vi är jätteglada att det är så stort intresse, säger Stina Olofsdotter, chef på Postnord frimärken, till TT.

För två år sedan genomförde Postnord en liknande tävling, men med hundar i fokus.

Cornelis, en devon rex från Stockholm, är en annan som blir frimärke
Cornelis, en devon rex från Stockholm, är en annan som blir frimärke. Foto: Privat/Postnord

Ingen skönhetstävling

Vinnarna har valts ut för att representera de olika sorters katter som finns i landet – från spexiga ragdolls till vanliga huskatter.

– Det var ingen skönhetstävling för fina katter. Det blev en kul och representativ blandning, säger Stina Olofsdotter.

Arbetet har varit digert. En arbetsgrupp har suttit och kokat ned urvalet till en kortlista.

– Sedan har vi kollat så att kattägarna fortfarande är intresserade. Några av katterna hade dött under tiden, säger Olofsdotter.

Därefter har en jury valt ut vinnarkvintetten.

De fem katterna som vann är Fili, en ragdoll från Kiruna; Jera, en sibirisk katt från Lund; Bengt, ett brittiskt korthår från Västerås; Cornelis, en devon rex från Stockholm och Valiant, en huskatt från Kalmar.

Även Hera, en sibirsk katt från Lund, blir frimärke
Även Hera, en sibirsk katt från Lund, blir frimärke. Foto. Privat/Postnord

Simpel huskatt

Valiant må vara en simpel huskatt, men har en speciell historia. Förra året hittades han tillsammans med sina syskon i en vedtrave. Syskonskaran hamnade sedan på ett katthem i Kalmar.

– De var ganska sjuka när katthemmet tog hand om dem, och alla i kullen överlevde inte heller, säger Jasmine Olsson Hansi, som tillsammans med sin sambo adopterade Valiant och hans syster Vanja.

Nu har de båda ett kanonliv, säger hon.

– Jag skickade in bilden i förbifarten. Det är extra kul att de är katthemskatter. Så förhoppningsvis kan det få lite uppmärksamhet, säger Jasmine Olsson Hansi.

Båda katterna är med på bilden, men endast Valiant i förgrunden ska avbildas.

– Han råkade vara i fokus på bilden, därför blev det ”Valle”.

Katterna ska nu avbildas av konstnären Annelie Carlström. Frimärkena kommer att finnas i butik från och med den 25 augusti.