Radar · Migration

Oro för människohandel bland flyende

Norges justitieminister Emelie Enger Mehl på väg in till måndagens möte med EU-ländernas migrationsministrar i Bryssel.

Hjälp gärna till med flyktingarna – men helst på ett organiserat sätt.
Maningen kommer från både Sverige och Norge av oro för människohandel bland de flyktingar som i stor mängd nu tar sig från Rysslands krig i Ukraina.

Än så länge finns bara kännedom om ett fåtal fall av övergrepp mot de flyende från Ukraina. Men risken är stor – inte minst med tanke på att Ukraina redan sedan tidigare var ett av de länder med flest offer för trafficking i EU.

– Och varje gång som det sker ett stort inflöde av migranter finns det alltid kriminella som försöker utnyttja situationen, säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson till belgiska tidningen Le Soir.

Dömda har åkt

Icke EU-landet Norge är ett av de länder som redan har reagerat.

– Vi vet att personer som är anmälda eller dömda för sexuella övergrepp mot barn har engagerat sig i frivillig transport av flyktingar till Norge. Vi önskar att det här sker i myndigheternas regi, på kontrollerat sätt, säger justitieminister Emelie Enger Mehl på väg in till ett möte med EU-länderna i Bryssel på måndagen.

Även den svenska regeringen vill helst se mer organiserade insatser.
Vi har flera gånger uppmanat folk att inte åka ner individuellt med egen bil eller egen buss. Ska man göra den typ av hjälpinsatser så ska man göra det inom ramen för någon av de stora hjälporganisationerna, och inte individuellt, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Från Moldavien

På måndagsmötet ska EU-länderna och deras samarbetspartner även diskutera hur man kan hjälpa till och avlasta det fattiga Moldavien, som per capita tagit emot fler flyktingar från Ukraina än något annat europeiskt land.
Sju EU-länder samt Norge har på förhand erbjudit sig att ta emot totalt cirka 14 500 av flyktingarna.

Sverige är inte med bland de sju och har heller inga avsikter att utlova något.

– Jag tycker det är bra att Norge och andra länder som kanske inte har tagit lika många nu tar och omfördelar från Moldavien, säger Ygeman – som dock inte får någon kritik för det av grannarna i väster.

– Vi har valt att hämta flyktingar från Moldavien, men vi har också fått färre flyktingar till våra gränser. Det ser lite olika ut i olika länder och varje regering gör på sitt sätt, säger Emelie Enger Mehl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV